Emlékezés Szent Balázs gyógyító tetteire

A szertartás egyik pillanata
A szertartás egyik pillanata - © Fotó: a szerző
Baktalórántháza – A püspököt a torokbetegségek védőszentjeként tartották számon.


Balázs napját jelezte február 3-án a naptár. Ehhez a naphoz katolikus keresztény hagyomány és más népszokás is kapcsolódik.

A balázsolás ókori eredetű szokás, már a 3. században uralkodó császárok idején elterjedt volt. Szent Balázs püspök nevéhez fűződik, aki különleges gyógyító tetteket hajtott végre. Egyszer egy fuldokló kisfiút vittek hozzá, egy halszálka akadt a torkán. Balázs püspök kereszt alakban két gyertyát tartott az álla alá, és áldásával megmentette a gyermeket. Ettől kezdve őt a torokbetegségek védőszentjeként tartották számon. Később más betegségekben is az ő segítségét kérték.

Keresztben, összecsavarva

A templomban a pap Balázs napján, vagy a hozzá legközelebb eső vasárnap a szentmise végén két keresztalakba illesztett vagy összecsavart gyertyát tart a hívek álla alá, miközben e szavakat mondja:

– Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására őrizzen meg téged Isten a torokbajtól és minden más betegségtől. Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen. Ilyen Balázs-áldásban részesültek Baktalórántházán a római katolikus hívek a napokban Lázár István plébános-kanonok atya által.

– Némethné Csubák Éva –Baktalórántháza.
SZON.HU


hirdetés