Freskókkal Szent László király nyomában

Nagy értéket jelentenek a baktalórántházi templomban a középkori freskók
Nagy értéket jelentenek a baktalórántházi templomban a középkori freskók - © Illusztráció : magánarchívum
Baktalórántháza – Szent László nyomában érkeztek a napokban Baktalórántházára a Dégenfeld Múzeumba Budaőrsről a Kolping Család tagjai, mintegy negyvenen.

A múzeumban megtekintették a Szent László Út kiállítást, a csodálatos, az eredeti freskókról készült fotókat, amelyeken vitéz királyunk történelmi pillanatait jelenítették meg a festők a kora középkorban.

Sok szép emlék

A kiállítást követően az Árpád-korabeli római katolikus kis templomban élőben megcsodálták azt a Szent László freskót, amelyen a lovagkirály fejére maga az Istenszülő ölében ülő Kisjézus teszi rá a koronát. Juhász Imre volt plébánosunk, Kolping-prézes atya szép Kolping-misét celebrált a budaőrsiek tiszteletére. Mi, helyiek, baktalórántházi római katolikusok pedig fogadtuk az ország szívéből hozzánk érkezett vendégeket, akik megköszönték a szíves vendéglátást. Mint a vendégek elmondták, büszkék lehetünk múzeumunkra és a római katolikus kis templomunkra a többi freskókinccsel együtt. Szóltak arról is, hogy magával ragadta őket az a vidéki egyszerűség, amit itt, Szabolcsban láttak. Sok szép emlékkel távoztak, a Nyírségből tovább indultak Szatmár és Bereg kincseinek felfedezésére.

– Némethné Csubák Éva –Baktalórántháza.
SZON.HU


hirdetés