Hálaadó szentmise a föld sok-sok terméséért

Szentelés közben
Szentelés közben - © Fotó: a szerző
Baktalórántháza – Ősszel a földjén szorgoskodó gazda várja munkájának eredményét, azokat a szép kincseket, amiket a szántóföld és a kert megterem, és amiket egészséges ételként a családja asztalára tehet. Mindez a fáradtságos munkán kívül a napsütésnek, az esőnek köszönhető.

Isten teremtő munkája sem maradhat ki ebből, mert hiába fáradozik a földműves, ha nincs rajta Isten áldása. Ilyen hálaadó ünnepi szentmisére gyűltek össze a hívek a napokban a baktalórántházi római katolikus templomban, hogy a Szűzanya lába előtti termésoltáron elhelyezett termésekért hálát adjanak Istennek. Már előző nap gyűltek a termések, a teli kosarak, sokan felajánlották gyümölcseiket, zöldségeiket az ünnepi oltár elkészítéséhez.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi szervezete kezdeményezésére – együttműködve a katolikus egyházakkal – immáron második évben lehettünk tanúi Isten csodálatos teremtő erejének. Volt ott zöldség, gyümölcs, cipó, lekvár, kompót, méz, paprikafüzér, szőlő, virág, vagyis minden, ami csak megteremhet a Nyírségnek ebben a szegletében. A terméseket Lázár István atya szentelte és áldotta meg.

– Némethné Csubák Éva –Baktalórántháza.
SZON.HU


hirdetés