Kastély, vár és templom

Több olvasónk is a máriapócsi kegytemplomot ajánlotta
Több olvasónk is a máriapócsi kegytemplomot ajánlotta
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Folyamatosan érkeznek a javaslatok olvasóinktól.

Rövid idő alatt népszerű lett új játékunk, amelyben a megye hét csodáját keressük: folyamatosan érkeznek olvasóinktól az ajánlások.

Mint egy madárfészek

A vajai Vay-kastélyt Ördögh János azért javasolta, mert mint írja: a megye egyik gyöngyszeme ez a hely, ahol II. Rákóczi Ferenc többször járt. A kastély ékessége a 2. emeleti nagyterem mennyezeti freskója, melyen Vay Titusz megmenti Zsigmond királyt a nikápolyi csatában.

vaja

Tóth Sándorné a Móricz-emlékházat ajánlotta figyelmünkbe. Tiszacsécse fontos állomása a szatmári irodalmi emlékhelyeknek. A Móricz Zsigmond-emlékháznak berendezett parasztházban lakott a Móricz család. Zsigmond hatéves koráig itt nevelkedett. A kihelyezett emléktábla tévesen az író szülőházaként jelöli meg az épületet, de a legújabb kutatások szerint valószínűleg ez nem igaz. Az emlékház vert falú, szabadkéményes, kontytetős, taposott szalmával fedett épület. A konyhát a pitvartól nyílással áttört fal választja el. A XIX. században épült, azóta többször átalakították. Az épületről Móricz szeretettel írt Áldozó csütörtök című elbeszélésében. Eszerint „a ház olyan, mint a többi kis ház ebben a kis faluban; egyik az ötvenkét házból, amennyiből a falu áll a Tisza partján, gyümölcsfa erdővel körülvéve, a Tisza–parti füzesek mögött megbújva, mint egy madárfészek. De ez a ház még olyan sincs, mint a többi, mert nincs neki még rédelye se, virágtartó korlátja az ereszemelő faoszlopok közt.” A ház az eredeti bútorokkal, tárgyakkal van berendezve; és múzeumi célokat szolgál, emlékkiállítás látható benne, az épület mögött áll Varga Imre Móricz-szobra.

mor

Kalandos történet

A néphagyomány szerint a mai Dégenfeld-kastély elődjét Barkóczy László építette 1630-körül, de ezt az állítást semmilyen írásos dokumentummal nem lehet alátámasztani. Az 1633-as birtokátruházó iratban Bakta nemesi épülete már „castellum”-ként, vagyis kastélyként szerepel, sőt Barkóczy László végrendeletét 1659-ben baktai kastélyából keltezte. Ha megvizsgáljuk a forrásokat, arra a következtetésre juthatunk, hogy Barkóczy a baktai birtokán lévő kisebb nemesi kúriát kastéllyá bővíthette az 1633 és 1659 közötti években. 1687-től – Barkóczy Krisztina házassága révén – a kastélynak új részbirtokosa lett, méghozzá a nagykárolyi Károlyi család. Károlyi Sándor és Barkóczy Krisztina majd’ negyvenévi házassága alatt a kastély sok mindenen keresztülment.

degen

A Rákóczi-szabadságharc és az 1717-es tatár betörés erősen rányomta a bélyegét a környékre, nem véletlen, hogy a Károlyi házaspár 1720 környékén kezdeményezte a kastély komolyabb felújítását. 1720 és 1724 között ez megtörtént, az épület egy emeletet is kapott. A baktai birtok 1791 után kikerült a Haller család tulajdonából és a bárcai Bárczay családhoz jutott. Ezután bökönyi Beck Pál kapta meg, akinek legkisebb leánya, Paulina hozományként vitte a Dégenfeld családba. A kastély − feltehetően utolsó − komolyabb átalakításait 1840 körül végezték, de ez a munka dokumentálatlan maradta. A II. világháború végéig a Dégenfeld család tagjai lakták. A 20. század háborúi során a kastélyt többször feldúlták, 1945 után pedig államosították és a baktai erdő adottságait kihasználva tüdőszanatóriumként hasznosították. Napjainkban felújítva várja az érdeklődőket.

Várjuk a javaslatokat

Csodákat javasolni többféleképpen lehet:

A lapunkban megjelenő szelvény feladásával – postacím: 4401 Nyíregyháza, Dózsa György út 4-6.).

Küldhetnek jelölést hírportálunkon, a Szabolcs Online-on is: http://www.szon.hu/7csoda/3929739

A Digitális Kelet oldalán is élhetnek javaslattal: https://www.kelet.hu/7csoda

A jelöléseket augusztus 21-én 15 óráig várjuk.


Szabolcs-Szatmár-Bereg - Olvasóinkkal közösen keressük Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hét legszebb pontját, értékét. Első körben szerkesztőségünk javaslatot tesz megyénk hét csodájára, de kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is: Ön szerint melyik az a természeti vagy épített érték, örökség, műe...Baktalórántháza.
SZON.HU


hirdetés