Baktériumok a kórházi konyhában

A nyíregyházi Jósa András Kórház belső vizsgálatát követően kiszivárgott, hogy több baktériumot is találtak a kórház Sóstói úti részlegének konyhája ellenőrzése során, ezért a betegek és a és a dolgozók is hideg élelmiszert kaptak ebédre kedden. Az információk szerint azonnal leállították a konyha működését, és fertőtlenítést rendeltek el.

Dr. Pintérné dr. Gönczi Ágnes főigazgató szerkesztőségünk érdeklődésére elmondta, hogy ő rendelte el a konyha bezárását. Nem rendkívüli az ilyen ellenőrzés az intézményen belül, időnkén megejtik ezt. Ennek oka, előfordul néha, hogy a betegek közül néhányan hasmenéses tünetekkel fordulnak orvosukhoz, ilyenkor az a kötelességünk – részletezte a főigazgató asszony –, hogy vizsgálódjunk.

Ez történt most is. A vizsgálatok egyébként megállapították, hogy bár találtak baktériumokat, azonban nem mutatható ki összefüggés a hasmenés és az élelmezés között, az étel minták negatívak voltak. Mivel a konyha területén a baktériumok kimutathatóak lettek, a konyha ideiglenes bezárását és fertőtlenítő nagytakarítását rendeltem el a működtetővel egyetértésben – hangsúlyozta dr. Pintérné dr.Gönczi Ágnes. Jelenleg baktériummentesítik a helyiséget, de az étkeztetés zavartalanul működik. A konyha fertőtlenítésével párhuzamosan a betegek és dolgozók étkeztetését az élelmezést működtető cég más konyha közreműködésével megoldja. Hozzátette: ugyan vállalkozó működteti a konyhát, de mint felelős vezető az a feladatom, hogy a betegek és a dolgozók érdekében akár ilyen módon járjak el.

betegek közül néhányan hasmenéses tünetekkel fordulnak orvosukhoz, ilyenkor az a kötelességünk – részletezte a főigazgató asszony –, hogy vizsgálódjunk. Ez történt most is. A vizsgálatok egyébként megállapították, hogy bár találtak baktériumokat, azonban nem mutatható ki összefüggés a hasmenés és az élelmezés között, az étel minták negatívak voltak. Mivel a konyha területén a baktériumok kimutathatóak lettek, a konyha ideiglenes bezárását és fertőtlenítő nagytakarítását rendeltem el a működtetővel egyetértésben – hangsúlyozta dr. Pintérné dr.Gönczi Ágnes. Jelenleg baktériummentesítik a helyiséget, de az étkeztetés zavartalanul működik.

A konyha fertőtlenítésével párhuzamosan a betegek és dolgozók étkeztetését az élelmezést működtető cég más konyha közreműködésével megoldja. Hozzátette: ugyan vállalkozó működteti a konyhát, de mint felelős vezető az a feladatom, hogy a betegek és a dolgozók érdekében akár ilyen módon járjak el.

- Sipos Marianna - 
hirdetés