Helyi közélet

2015.07.02. 10:45

Hazavárta az elszármazottakat Dankóbokor

Nyírtelek, Dankóbokor - A ma már mindössze alig ötven lelket számláló Nyírtelekhez tartozó Dankóbokorban immár harmadik alkalommal rendezték meg a jelenlegi és a volt dankóbokoriak, illetve azok leszármazottjainak találkozóját az elmúlt szombaton.

Nyírtelek, Dankóbokor - A ma már mindössze alig ötven lelket számláló Nyírtelekhez tartozó Dankóbokorban immár harmadik alkalommal rendezték meg a jelenlegi és a volt dankóbokoriak, illetve azok leszármazottjainak találkozóját az elmúlt szombaton. Mint azt többen elmondták: a kötődés a gyökerekhez, a szülőföldhöz olyan erő, mely nem ismer időt és távolságot. Éppen ezért nem véletlen, hogy érkeztek vendégek a Dunántúlról, Bajáról, Sátoraljaújhelyről is. Mindezt tették azért, hogy megnézzék újra egykori otthonaikat, találkozzanak a barátaikkal, a tanyabeliekkel.

A hagyományoknak megfelelően egy focimeccsel indult a délután, ahol újra összemérhették tudásukat a Dankók és a nem Dankók. Az első találkozó alkalmával felszentelt keresztnél görög katolikus szertartás szerint emlékeztek meg az elhunyt itteni lakosokról, szülőkről, nagyszülőkről, déd- és üknagymamákról és nagypapákról. Az unokák is bizonyságot tettek a jövőbeli elkötelezettségről, a megemlékezésen adott gyönyörű műsorukkal, illetve amikor egy újabb fa ültetésével bővítették az Emlékezés fasorát.

A kereszt megkoszorúzása, valamint a tisztelet és emlékezés gyertyáinak meggyújtása után az este a helyi Civiltanyán (az egykori Krajnyák portán) folytatódott. Itt a szervezők és a házigazdák mellett a vendégeket köszöntötte dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Szekeres József, Nyírtelek polgármestere is, majd a dankóbokori kötöttséggel rendelkező nyírteleki Guzsalyas Néptánc Egyesület és a Mandabokori Generációk Egyesület tagjai szórakoztatták a közel négyszáz vendéget. A hagyomány szerint Dankó bor járt a legidősebb, a legfiatalabb, a legtávolabbról jövőnek, illetve annak a családnak, amelyik éppen ezen a napon költözött be az itteni új otthonukba. Volt még sétakocsikázás, a gyermekek számára állatsimogatás, egykori játékok bemutatója. A vacsora és a zenés mulatság alatt bőven jutott idő a rokonokkal, a régi barátokkal, ismerősökkel is beszélgetni.

KM-DM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában