Helyi közélet

2015.06.19. 16:41

Életet mentett a halála után

Nyíregyháza - Az emberek kis százaléka egyezik bele a szerv­adományozásba, de ha arra kerülne sor, száz százalékuk elfogadná mások szerveit. Ezt a két százalékarányt nem könnyű egymáshoz közelíteni.

Nyíregyháza - Az emberek kis százaléka egyezik bele a szerv­adományozásba, de ha arra kerülne sor, száz százalékuk elfogadná mások szerveit. Ezt a két százalékarányt nem könnyű egymáshoz közelíteni.

Szinte valamennyi országos médium foglalkozott a hétvégén elgázolt, 9 éves balatonfüredi kislány tragédiájával, akinek életéért sokáig küzdöttek a győri orvosok, többször megműtötték, végül azonban belehalt a sérüléseibe. A baleset azért is kapott óriási figyelmet, mert a szülők felajánlották a gyermekük szerveit.

– Arra kérem a lapot – írta olvasónk –, hogy e szörnyű tragédia kapcsán foglalkozzanak a szervdonáció témájával. Évtizedekig dolgoztam az egészségügyben, van némi rálátásom arra, ki lehet szervdonor, mik a feltételei, ám azt én sem tudom például, hogy mi az eljárás gyermekek esetében. A kislányukat már soha nem kaphatják vissza a szülei, de talán enyhítheti fájdalmukat a tudat, hogy a felajánlott szervek vélhetően több gyermek életét is megmentik majd – zárta mondandóját olvasónk.

A transzplantációs tevékenységért nem először kitüntetett nyíregyházi Jósa András Oktatókórház aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályának (AITO) főorvosa, dr. Antek Csaba lapunk érdeklődésére elmondta: hazánkban a szerv­adományozásra vonatkozóan a feltételezett beleegyezés elve érvényesül, ám kiskorú esetén a törvényes képviselő írásos hozzájárulása szükséges a szervkivételhez. Éppen ezért fontos szeretteink véleményét, végakaratát e tekintetben is megismernünk és tiszteletben tartanunk, hiszen a szervadományozás mindig szuverén, egyéni döntés.

Nehezen fogadják a családtagok

– Az orvosok és az egészségügyi dolgozók mindent megtesznek a rájuk bízott beteg életének megmentése érdekében. Transzplantációs szervkivétel csak akkor történhet, ha minden életmentő törekvés eredménytelen volt, majd ezt követően egy háromtagú bizottság megállapította az agyhalál tényét. A szervkivételek többsége Magyarországon is dobogó szívű agyhalottakból történik. Az úgynevezett agytörzsi halál azonban nem egyenlő a kómával. Az átmeneti periódus, amikor a dobogó szívű agyhalott még lélegeztetőgépre van kapcsolva, illetve a mesterségesen támogatott keringés még oxigéndús vért szállít a szervekhez, lehetőséget ad az életmentő szervátültetésekhez szükséges szervek, szövetek eltávolítására.

– Mindez a legnagyobb gondoskodással és tisztelettel történik. Az AITO-n évek óta komoly oktatás és munka folyik annak érdekében, hogy a lehetséges donorokat felismerjük és megfelelően kezeljük, így valóban életet menthetnek a felajánlott szervek. A családtagok nehezen fogadják el – mert azt látják, hogy a gép még lélegezteti a szerettüket –, hogy az agyhalál (az agytörzs működésének teljes és visszafordíthatatlan megszűnése) azonos az egyén halálával.

Életet ajándékozó kórház

– Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a hozzátartozókkal megbeszéljük a donáció fontosságát, ami sok esetben a kezdeti elutasítást is képes megváltoztatni – mesélt tapasztalatairól a főorvos, aki azt is elárulta: az „Életet ajándékozó kórház” címmel többszörösen kitüntetett oktatókórházból vese, máj, szív, hasnyálmirigy, tüdő és szaruhártya kerül a szervátültetésre váró betegekhez. – A Jósa donációs aktivitása meghatározó, évente 5–15 cadaver donorból veszünk ki szerveket Nyíregyházán.

Az AITO osztályvezető főorvosa, dr. Antek Csaba azt is hozzátette, hogy csak egészséges, szigorúan ellenőrzött szervet lehet életmentő céllal átültetni. A hozzátartozóknak legtöbbször erőt ad a tudat, hogy családtagjuk a halála után életet ment.

Ki lehet szervdonor?

Magyarországon két lehetőség van a szervadományozásra, vagyis kétféle donor van:

1. agyhalott (cadaver) donor: aki az agyhalál állapotába kerül, és életében nem tiltakozott írásban az Országos Transzplantációs Nyilvántartásban, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban, annak szervei eltávolíthatók. 2. élő donor: jelenleg csak a vese és a máj esetében van erre lehetőség, ha a donor rokoni kapcsolatban áll a beteggel.

Az önrendelkezéshez való jog keretében minden felnőtt magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy halála esetére rendelkezzen a holttestét érintő beavatkozásokról. Megtilthatja, hogy holttestéből szervet és szövetet átültetés, egyéb gyógyító célú felhasználás, kutatás vagy oktatás céljából eltávolítsanak. Korlátozottan cselekvőképes kiskorú tiltakozó nyilatkozatot törvényes képviselőjének közreműködése nélkül is tehet, a cselekvőképtelen személy helyett a törvényes képviselője jár el.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában