Balesetmegelőzés, télen is

Az őszi, téli időjárás negatívan befolyásolja a közlekedés biztonságát, mivel a megromlott látási- és útviszonyok sokkal jobban próbára teszik mind a járművezetők tudását, gyakorlatát, mind a gépjárműveket, azok műszaki állapotát.

Nagy jelentőséggel bír csúszós, jeges úton egy jól beállított futómű, megfelelő állapotú, jó futófelületű gumiabroncs.

Baleseteket előzhet  meg ködös, esős időben egy jól beállított fényszóró, hibátlan műszaki állapotú ablaktörlő lapát.

Annak érdekében, hogy mindannyian megfelelő műszaki állapotú gépjárművel indulhassunk neki a megváltozott útviszonyoknak, a járművezetők elsődleges feladata ezek ellenőrzése, beállítása, illetve cseréje.

Kapitányságunk területén a múlt év őszi, téli időszakában emelkedett  a sérüléses balesetek száma, ami elsősorban az időjárás hirtelen változása során fennálló csúszós, jeges útszakaszon következett be – nyilatkozza Dr. Sulyok János r. alezredes, a Balesetmegelőzési Bizottság elnöke.

 A balesetek elkerülése érdekében különös figyelmet fordítsanak a járművezetőket arra, hogy a fent említett útszakaszokon a látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg járművük sebességét, és minden esetben használják a biztonsági övet, maguk és mások testi épségének megóvása érdekében. Kérem a Tisztelt Autósokat, hogy mindezek figyelembevételével közlekedjenek, és gondoljanak arra, hogy MINDENKIT  HAZAVÁRNAK!

A balesetek megelőzése érdekében még igen sok mindent tudunk tenni:

-          a passzív biztonsági eszközök használatával

-          a követési távolság betartásával

-          az előrelátható defenzív és udvarias gépjárművezetéssel.

Fontos, hogy alkalmazkodjunk a megváltozott körülményekhez, és ne felejtsük el, hogy a fő baleseti okok:

-          gyorshajtás

-          az elsőbbség meg nem adása

-          a kanyarodási szabályok megszegése
hirdetés