Balhé helyett bólé Csaholyban

Nyírcsaholy – Tíz éve nem történt személy elleni bűncselekmény, emberölés a szatmári településen.

A 2008-as esztendő végleges adatait még nem ismerjük, de már elmondhatom, hogy a bűncselekmények terén stagnálás figyelhető meg, vagyis nem történt több bűneset, mint egy évvel korábban – kezdte a Nyírcsaholy közbiztonságát értékelő beszélgetést Murguly László őrnagy, a Nagyecsedi Rendőrőrs parancsnoka.

– Az őrs felderítés-eredményességi mutatója 72 százalékos, ami országosan is kiemelkedő eredménynek számít. A gépkocsi eltulajdonítások, feltörések nem jellemzőek a községben – folytatta a parancsnok –, csak a lopások, behatolások, ám idén sem maradt felderítetlen lakásbetörés a körzetünkben, így Nyírcsaholyban sem.

Az emberek közbiztonság érzete akkor nyugszik meg, ha a rendőr gyorsan érkezik a helyszínre, és a bejelentést követő négy-öt percen belül megkezdi az intézkedést. Ezt minden esetben megteszik a rend őrei. A megélhetési bűnözés kifejezést nem szeretem, nevezzük ezeket termény-, baromfi vagy mezőgazdasági lopásoknak.

Az ilyen jellegű, vagyon elleni bűncselekmények teszik ki az esetek felét. A személy elleni bűncselekmény ritka, mint a fehér holló: utoljára 10 évvel ezelőtt történt emberölés Nyírcsaholyban, azóta sem ilyen, sem rablás nem fordult elő.

A trükkös lopásokat elsősorban az idősek sérelmére követik el, a jóhiszemű szépkorúakat könnyebb megtéveszteni, félrevezetni. Ellentétben a megyei statisztikával, a fiatalkorú elkövetők száma ebben a községben nem nőtt, ám mindig akad egy felnőtt, aki bűnbe viszi a fiatalt… Amióta polgárőrség és kihelyezett körzeti megbízott dolgozik Csaholyban, egyre kevesebb bejelentés érkezik tolvajlásokról – tudjuk meg az őrnagytól.

Hozzátette: a rendőrség és polgárőrség a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosság biztonságérzete ne csökkenjen, és ne legyen „fertőzőtt község” Nyírcsaholy a bűnügyi térképen. Ennek érdekében előadásokat tartanak az általános iskolásoknak és az idősebbeknek egyaránt, ahol felhívják a figyelmüket a rájuk leselkedő veszélyekre, valamint arra, hogyan vigyázzanak értékeikre. Mert a rendőrség és a polgárőrség lelkiismeretes munkája mellett az is elengedhetetlen, hogy mindenki óvja azt, amiért megdolgozott!

 

– Palicz István –


TÉNYBOX
Tudta-e?
Közel százan vettek részt szombaton azon a zenés-táncos bálon, melyet a Nyírcsaholy Polgárőr Egyesület szervezett a művelődési házban, az együttműködés és összetartás fontosságát hangsúlyozva ezzel a településen.
hirdetés