Továbbra is vevőre vár Balkány szép kastélya

Gencsy Sámuel 1774-ben vetette meg a kastély alapjait
Gencsy Sámuel 1774-ben vetette meg a kastély alapjait - © Archív fotó: M. Magyar László
Balkány – Jelentős műemléke Balkánynak az 1774-ben épült, barokk eredetű Gencsy-kastély, amely továbbra is önkormányzati tulajdonban van. A képviselő-testület több éve hirdeti eladás céljából az épületet. Érdeklődők folyamatosan vannak, de komoly szándékkal még nem jelentkezett vevő.

Egyezzen a város érdekével!

Az értékesítéskor az önkormányzat fontosnak tartja, hogy olyan szerepet kapjon a műemlék, amely a város érdekeinek is megfelel. Az érdeklődők ötletei között szerepelt szociális intézmény kialakítása, turisztikai látványosság létrehozása, rendezvényház működtetése – tájékoztatta lapunkat Pálosi László polgármester

A téglalap alaprajzú, középső részén négyoszlopos beüvegezett árkádból Gencsy Sámuel 1774-ben vetette meg a kastély alapjait. A munká­latokat a nagykállói volt vármegyeháza olasz építőmestere, Salvatore Aprilis irányította.

A 19. század második felében Gencsy Béla az akkor egyszintes épületet egy szinttel bővítette és átalakította. A Gencsy-kastély barokk eredetű, szabadon álló eklektikus épület. Téglalap alaprajzú, egyemeletes, 2+5+2 tengelyes építmény, középső részén négyoszlopos beüvegezett árkád található.

A kastélyban 1951-től 2007-ig állami gyermekotthon működött, majd a megyei önkormányzat 2009 januárjában átadta a városnak.

Búcsúturnén az énekes

Pálosi Lászlótól azt is megtudtuk, hogy gőzerővel készülnek az idei városnapra, amelyet szeptember 15-én tartanak. A rendezvény egyik különlegességének ígérkezik, hogy az év végi búcsúturnéjára készülő Korda Györgynek Balkányban lesz az utolsó szabadtéri fellépése.

MMLBalkány.
SZON.HU


hirdetés