Magyarország

2014.12.17. 22:36

Semmi pánik, ezen a listán (még) nem vagyunk rajta

Az internet szabadságát folyamatosan korlátozzák, a helyzet 4 éve csak romlik. Egyre több ország vezet be agresszív cenzúrát a világhálóra, de szerencsére még nem állunk rossz helyen. Mondjuk jó helyen se.

Az internet szabadságát folyamatosan korlátozzák, a helyzet 4 éve csak romlik. Egyre több ország vezet be agresszív cenzúrát a világhálóra, de szerencsére még nem állunk rossz helyen. Mondjuk jó helyen se. Ez az ötödik ilyen jelentés és globálisan azt kell látni, hogy a helyzet egyre csak romlik. Valamiért valakik nem szeretnék, hogy az interneten minden elérhető legyen. Magyarországról itt olvasható a részletes elemzés. Eszerint még a FREE, vagyis szabad kategóriába tartozunk és kis hazánk szép zölden világít a nagy térképen. Azt kell még tudni, hogy az internet penetráció 73% és nem blokkolnak weboldalakat. Lehet, hogy ők nem hallottak arról, hogy nálunk bizonyos fogadási oldalakat nem lehet elérni? A sajtó viszont már csak részben szabad. Ha egy százas listán kell magunkat elhelyezni (ahol 0 a legjobb), akkor 24 pontot kaptunk, de ez tavaly még 23 volt, szóval szép lassan csúszunk lefelé. Aztán következik egy nagyon részletes szöveges elemzés a magyar internet helyzetéről, de ebbe már nem mennénk bele, akinek van kedve, olvassa el a fenti linken.

Ha szétnézünk kicsit a világban, akkor a fenti grafikonon is látható, hogy ha valaki teljes internetes szabadságra vágyik, akkor Izlandra kell költöznie. Vagy Észtországba vagy Kanadába. Tulajdonképpen észak felé kell indulni. Mintha az internet szabadsága és a hőmérséklet fordítottan lenne arányos. Kelet felé NE menjen (meg Kubába se), ott semmit sem szabad. Kína, Szíria, Irán: ezekben az országokban brutális mértékben ferdítik el online a valóságot. Már az URL-t sem szabad elhinni, nemhogy a tartalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!