Balog Zoltán: potenciális munkaerőként kellene tekinteni az EU-ban a közép-európai romákra

Brüsszel, 2012. június 21., csütörtök (MTI) – Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének reményei szerint előbb-utóbb az Európai Unió potenciális munkaerőként, munkavállalóként is tekinteni fog a közép- és kelet-európai romákra.

Az EU-tagországok foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes minisztereinek luxembourgi találkozójáról az MTI-nek csütörtökön nyilatkozva a magyar miniszter elmondta: felszólalásában hangoztatta, hogy megfelelő képzés esetén ezek az emberek munkavállalók lehetnek olyan területeken, ahol ma Európa “importra” szorul, azaz unión kívüli országokból is érkeznek munkavállalók.

Balog Zoltán beszámolt arról, hogy a találkozó kötetlen részében, a szociális Európa és a munkaerőpiac viszonyáról folytatott eszmecserében vetette fel az említett lehetőséget.

Közlése szerint a felvetésre érdekes reakciók születtek. Kiemelte: Ursula von der Leyen német munkaügyi miniszter arra is rámutatott, hogy pluszképzésekkel, nyelvi továbbképzések támogatásával az Európai Unió is hozzájárulhat e munkaerő jobb integrálódásához, illetve ahhoz, hogy jobb minőségben tudjon dolgozni.

A magyar miniszter jelezte, el kellene érni, hogy az unióban ne kizárólag emberi jogi vagy migrációs problémaként tekintsenek a romakérdésre, hanem a közösség tagjait potenciális munkavállalóként lássák, akik megfelelő képzés után megjelenthetnek az európai foglalkoztatási piacon.

A találkozón elmondott felszólalásában Balog Zoltán különösen fontosnak nevezte, hogy az Európai Bizottság az EU-tagállamoknak szánt, úgynevezett országspecifikus ajánlások május végi kialakítása során hangsúlyt fektetett a nemzeti roma integrációs stratégiák végrehajtására. Elismerést érdemelnek a tagországokban már megkezdett intézkedések is – tette hozzá.

A nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy a roma stratégiák elkészítésének területén Magyarország volt a kezdeményező, az uniós keretstratégiát a tavalyi magyar elnökség alatt fogadták el.

Az Európai Bizottság a mostani találkozón ismertette az uniós tagországok képviselőivel azokat a következtetéseket, amelyekre a nemzeti stratégiák értékelésével jutott.

A magyar miniszter egyetértett azzal, hogy a tagállamok számára a legfőbb feladat most a nemzeti stratégia végrehajtása, amelynek során “biztosítani kell a stratégiák és a releváns nemzeti politikák összhangját”.

– MTI –
hirdetés