Bámulatos, mire képesek!

Akt.:
Ennek a „tehetségkutató” fesztiválnak csak nyertesei vannak
Ennek a „tehetségkutató” fesztiválnak csak nyertesei vannak - © Fotók: Palicz István
Nyíregyháza – Tudásuk és képességeik legjavát adva mutatkoztak be a fogyatékkal élők.


A jó ügyek támogatójaként a Kelet-Magyarország is képviseltette magát nemrégiben a 16. Fogyatékkal élők művészeti fesztiválján, Nyíregyházán; kollégánk, Palicz István – Gebri József tanár úr mellett – a zsűri asztalánál helyet foglalva nézte végig az ország számos pontjáról érkezett egyéni előadók és csoportok verses, dalos, zenés, táncos fellépéseit.

– Immár 12 éve kínálunk bemutatkozási és egyben remek kikapcsolódási lehetőséget az értelmi, mozgásszervi, érzékszervi fogyatékossággal élők és az időskorúak számára. Az ingyenes fesztivál célja a fogyatékkal élő, de tehetséges emberek önkifejező, kommunikációs, társas, művészi készségeinek, képességeinek fejlesztése.

Kirekesztés helyett elfogadás

– Bámulatos, hogy évről évre milyen nívós előadásokkal rukkolnak elő e társadalmilag gyakran sajnos megbélyegzett, kirekesztett csoportok. Ha – például a megyei napilappal partnerségben – csak kicsit is tehetünk értük, illetve az előítéletek csökkentéséért, a minél szélesebb körű be- és elfogadás elősegítéséért a többségi társadalom körében, már megérte! – fogalmazott Cseh Sándor, a szervező TEMI Móricz Zsigmond Művelődési és Ifjúsági Ház Alapítványa igazgatója.

– Nem csupán az előadó-, hanem a képző- és iparművészet területén is alkalmat és helyet adunk a testi-szellemi fogyatékkal élő tehetségeknek az önkifejezésre. A fesztivál részeként kiállításokat rendezünk, ahol festmények, rajzok, szobrok, kézműves és textilműves alkotások egyaránt megtekinthetőek. Minden évben vannak visszatérő, ismerős arcok, de új tehetségek is felbukkannak.

– A vendégeink nagyra értékelik a befogadó, barátságos, segítő légkört, ami itt fogadja őket, jól érzik magukat, egyszerre büszkék önmagukra és társaikra. Aki ellátogat egy ilyen fesztiválra, megtapasztalhatja: a fogyatékkal élők csupán szeretetre, megértésre, elismerésre vágynak; bámulatos lelkesedés, tehetség lakozik bennük! – tette hozzá az igazgató.

KM
hirdetés