Bánja, hogy megölte az apját

Ifj. T. B. a Nyíregyházi Törvényszéken tavaly decemberben
Ifj. T. B. a Nyíregyházi Törvényszéken tavaly decemberben - © Fotó: KM
Nyíregyháza – Másodszor gyilkolt a tornyospálcai férfi, másodszor rendelték el a kényszergyógykezelését.


Kórós elmeállapota miatt ifj. T. B. nem büntethető, ezért pénteken a Nyíregyházi Törvényszék jogerősen felmentette az édesapját tavaly január 20-án több késszúrással megölő férfit az emberölés vádja alól, s elrendelte kényszergyógykezelését az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben.

Akárcsak 2004-ben, amikor brutális kegyetlenséggel végzett a barátnőjével, a szakértők most is azt állapították meg, hogy a férfi elmebetegsége miatt képtelen a cselekménye következményeinek felismerésére, az elkövetéskor beszámíthatatlan volt. Ifj. T. B. az utolsó szó jogán azt mondta: mélyen megbánta, amit a családjával és édesapjával tett.

– Nagyon mélyen bánt, amit a családommal és édesapámmal tettem. Remélem, meg fogok bűnhődni érte – mondta az utolsó szó jogán pénteken a Nyíregyházi Törvényszéken ifj. T. B. az ellene ember­ölés miatt indult büntetőper tárgyalásán. Ám mielőtt dr. Gunyecz Zoltán kihirdette volna az ítéletet, a bíróság tanúként hallgatta meg a férfi ke­zelőorvosát.

Injekció helyett gyógyszer

Mint ahogy arról korábban többször is beszámoltunk, az akkor 36 éves férfi 2018. január 20-án reggel minden előzetes szóváltás nélkül egy 18 centiméteres fanyelű késsel többször megszúrta és megvágta az ágyban fekvő édesapját, aki a tornyospálcai otthonukban belehalt sérüléseibe. A kóros elmeállapotú, paranoid skizofréniában szenvedő férfi nem először állt bíróság előtt, hiszen korábban vasvillával megszúrta az édesapját, majd egy évvel később, 2004-ben különös kegyetlenséggel végzett a barátnőjével. Betegsége miatt már akkor sem volt büntethető, ezért elrendelték a kényszergyógykezelését. Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből (IMEI) pár évvel később kiengedték, gondnokság alá helyezték, s otthon élt szüleivel, nagymamájával.

Dolgozott a családi gazdaságban, rendszeresen járt a kezelőorvoshoz, minden hónapban megkapta az egy hónapi gyógyszeradagnak megfelelő injekciót, ami kötelező volt elmeállapota miatt, hogy ne alakuljanak ki újabb kóros epizódok, hallucinációk, tév­eszmék. Néhány hónappal korábban ifj. T. B. a kezelőorvosa belegyezésével áttért a napi tabletta szedésére, amit önkényesen a felére csökkentett, majd két nappal édesapja megölése előtt el is hagyott. Ez fontos momentum volt az egész eljárás során. A februári tárgyaláson is elhangzott, az igazságügyi elmeorvos szakértő szerint: ifj. T. B. esetében a gyógyszeradag csökkentése, majd megszüntetése hozzájárult a viselkedéskontroll elvesztéséhez, az újabb pszichotikus epizód kialakulásához.

Nem tudott az előzményekről

A pénteki tárgyaláson a ke­zelőorvos elmondta: ifj. T. B. erős fájdalmakra hivatkozva kérte, hogy az injekcióról ­térjenek át a tablettás kezelésre, ugyanis amikor megkapta az injekciót, nagyon fájlalta a helyét, járni sem tudott, s ez látható is volt. Az édesapja is beleegyezett, hogy térjenek át a gyógyszerezésre – ­mondta a doktornő, majd kitért arra is, hogy ifj. T. B. rendszeresen megjelent a szakrendelőben, saját elmondása szerint a gyógyszertől is jól volt.

A tárgyalóteremben elhangzott, a kezelőorvos nem ismerte a betege kórelőzményét, nem tudott arról, hogy az IMEI-ben kezelték, ahogy azt sem, miért. – Ha erről lett volna tudomásom, más orvoshoz irányítom – mondta.

A bizonyítási eljárás során a szakértők kimondták, a férfi betegsége miatt képtelen volt a cselekménye következményeinek felismerésére, az elkövetéskor beszámíthatatlan volt. Ahogy azt is, hogy a kóros elmeállapotú férfi valóság­érzékelése sérült volt a novemberi előkészítő ülésen és a decemberi tárgyaláson is. Pszichotikus tünetei voltak, emiatt a korábban tett beismerő vallomását nem lehetett elfogadni.

A törvény kimondja, hogy a kóros elmeállapotú, beszámíthatatlan személy nem büntethető, ezért a Nyíregyházi Törvényszék ifj. T. B-t felmentette az emberölés vádja alól, s egyben elrendelte a kényszergyógykezelését, amit az IMEI-ben kell végrehajtani. Az ítéletet az ügyész, a védő és ifj. T. B. is tudomásul vette, így az jogerős.

BM


A tárgyalás március 29-én folytatódik a Nyíregyházi Törvényszéken
Nyíregyháza, Tornyospálca - Folytatódott ifj. T. B. büntetőügyének tárgyalása. A pénteki tanúvallomásokat hallva úgy tűnt, ifj. T. B. szerető családban élt, az édesapjával közösen dolgoztak a gazdaságukban, mindig tisztességesen viselkedett a munkásokkal is. A férfi múltjáról, a korábban elkövetett ...

Tornyospálca - Másodszor is bestiálisan gyilkolt egy 36 éves férfi Tornyospálcán. Minden ok nélkül halálra szurkálta az apját, miután munkásokat vitt a család gyümölcsösébe. Annyira sokszor megszúrta, hogy az apának esélye sem volt. Évekkel korábban pedig a barátnőjét ölte meg kivételesen kegyetl...

Tornyospálca - A fejében lévő hangok súgták a tornyospálcai férfinak, hogy gyilkolja meg az édesapját, akit egyébként szeretett. Úgy tudjuk ezt mondta a 36 éves férfi, aki januárban 25 késszúrással végzett a férfivel. A fiú paranoid skizofrén, 15 évvel ezelőtt már gyilkolt, akkor a menyasszonyát ölt...
hirdetés