Bántalmazták és megalázták a zárkatársaikat a nyíregyházi börtönben

Akt.:
Bántalmazták és megalázták a zárkatársaikat a nyíregyházi börtönben
© Fotó: Büntetés-végrehajtás
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Járási Ügyészség vádat emelt az ellen a három elítélt ellen, akik a nyíregyházi büntetés-végrehajtási intézetben bántalmazták és megalázták zárkatársaikat – tájékoztatott dr. Borsodi-Buss Emese, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

Az újakat bántalmazták

– A három férfi ugyanabban a zárkában töltötte jogerős büntetését, amikor melléjük új elítélteket helyeztek el, sorra kifogták őket, és szinte folyamatos bántalmazással, fenyegetéssel megfélemlítették, pszichikai terrorban tartották az „újoncokat” – közölte az esetet a szóvívó.

– Mikor a sértettek már féltek tőlük, megalázó cselekményeket végeztettek velük: rendszeresen velük takaríttatták a zárkát, valamint a ruháikat is velük mosatták ki. Rendszeres volt az is, hogy az ebédre kapott meleg ételt vagy az intézmény boltjában vásárolt árukat elvették tőlük. Az egyik sértett haját pedig kopaszra borotválták, mert úgy gondolták, hogy túl hosszú a haja. Miközben a férfi ellenállt, több helyen a fejbőrét is megvágták. Az atrocitások következtében mindhárom sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett testszerte.

Nem kaphatnak kedvezményt

A bántalmazottak végül megelégelték a kegyetlen bánásmódot és jelentették a nevelőnek a történteket, részletesen feltártak mindent. A büntetés-végrehajtási intézet azonnal vizsgálatot indított, és feljelentést tett az elkövetők ellen.

Az ügyészség a három visszaeső férfit kényszerítéssel és folytatólagosan elkövetett könnyű testi sértéssel vádolja. Velük szemben börtönbüntetés kiszabására és közügyektől eltiltásra tett indítványt vád­iratában azzal, hogy a bíróság azt is állapítsa meg, hogy a kiszabott büntetésükből feltételes szabadságra sem bocsáthatók. Ez azt jelenti, hogy a büntetésüket teljes egészében le kell tölteniük, kedvezményre nem jogosultak – nyilatkozta a megyei főügyészség helyettes sajtószóvivője.

KM
hirdetés