Bár „aranyhal”, de nem teljesít kívánságokat

Akt.:
Aranykárásznak is ne­vezik
Aranykárásznak is ne­vezik
Nyíregyháza – Sok olvasónk gyakran hallja a különböző halak nevét, de hirtelen nem is tudja, hogy vajon melyik pikkelyesről van szó. Sorozatunkban éppen ezért bemutatjuk a magyarországi folyókban és tavakban élő halakat.

Szívós halfaj

A széles kárász vagy kárász a folyószabályozások előtt az Alföld jelentős részét borító mocsárvilág gyakori hala volt. Az ármentesítés után kialakuló új faunában folyamatosan fogyatkozott az állománya és számos vízből már el is tűnt. Ma Magyarországon ritka és veszélyeztetett halfaj, melynek védelme is indokolt lenne, igaz, jelentős telepítések révén és az eredeti élőhelyeinek rehabilitációjával védik az állományát.
Mint Borbély Mihály, a rakamazi Cormoran Sporthorgász és Természetvédelmi Egyesület elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, az általuk kezelt vizekben előbb-utóbb védett lesz, nem lehet majd elvinni, ugyanis az amurgéb és az ezüst kárász nagy mértékben pusztítja az aranykárász ikráit. Hozzátette, hogy szívós halfaj, jól viseli az oxigénszegény viszonyokat.

A széles kárász további magyar elnevezései: karics, karesz, aranykárász, sárga kárász.

A teste zömök, oldalról lapított, háta magas felépítésű.

KM


A teste lapos és magas
Nyíregyháza - Sok olvasónk gyakran hallja a különböző halak nevét, de hirtelen nem is tudja, hogy vajon melyik pikkelyesről van szó. Sorozatunkban éppen ezért bemutatjuk a magyarországi folyókban és tavakban élő halakat. Finom szerelékkel A dévérkeszeg hazánkban a gyorsabb folyású patakok és hegyi...
Nyíregyháza - Sok olvasónk gyakran hallja a különböző halak nevét, de hirtelen nem is tudja, hogy vajon melyik pikkelyesről van szó. Új sorozatunkban éppen ezért bemutatjuk a magyarországi folyókban és tavakban élő halakat. Napjainkban az egyik leggyakrabban előforduló hal a naphal, ami hazánkban...
hirdetés