Barátság, hűség és árulás a VMKK színpadán

Rékasi Károly, Holczinger Szandra és Nemcsák Károly
Rékasi Károly, Holczinger Szandra és Nemcsák Károly - © Fotó: Színház
Nyíregyháza – A két egykori barát negyven év után próbálja tisztázni, mi történt a mindent megváltoztató napon.


Márai Sándor 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő regénye, A gyertyák csonkig égnek a barátság, a hűség és az árulás könyve. Két jó barát negyven éve – és két megkeseredett öregember most. A két dátum között nincs más, csak az üresség. Negyven év után találkoznak újra, és megpróbálják tisztázni, mi történt a mindent megváltoztató napon. A kérdések mögött ott van Krisztina, akibe mind a ketten szerelmesek voltak és aki már hosszú ideje halott. Az egyik férfi menekült, a másik maradt, és mire a gyertyák csonkig égnek, szembesülnek az árulással.

A színházi változatot, amely nem kevésbé szuggesztív, mint maga a regény, január 28-án a Lehozzuk önnek a csillagokat sorozat részeként láthatják az érdeklődők a Váci Mihály Kulturális Központban, a két főszerepet Rékasi Károly és Nemcsák Károly játsszák.

Elszökött, gyáva volt

A két főszereplő, Henrik és Konrád barátsága a gyerekkorban gyökerezett. Henrik egy jómódú magyar gróf fia, Konrád egy bárósított hivatalnok gyermeke. Szinte minden percüket együtt töltötték: nem csak az iskolában, de a nyári és a téli szünidőben is együtt voltak, és barátságuk akkor is megmaradt, amikor Henrik beleszeretett a gyönyörű Krisztinába.

Egy napon azonban minden megváltozott. Egy vadászaton Henrik észrevett egy szarvast, és hallotta, hogy a mögötte néhány lépésnyire haladó Konrád csőre tölt. Nem nézett hátra, de tudta, hogy barátja nem a vadra, hanem az ő fejére céloz. A szarvas megugrott, Konrád leengedte a puskát, Henrik pedig így szólt: „elmulasztottad”.

Este hármasban vacsoráztak, és Henrik érezte: Krisztina elvágyódik mellőle. Kétségek kínozták, és a válaszok reményében reggel Konrádhoz sietett, ahol kiderült: a barátja elutazott. A lakásba toppanó Krisztina elsápadva csak ennyit mondott: „Elszökött, gyáva volt”. Ez volt az utolsó szó, amit Henrik hallott az asszonytól, és ez épp elég arra, hogy összeálljon a kép: a nő Konrád szeretője volt. Együtt akartak elszökni, de a férfi nem vállalta barátja meggyilkolását – annak ellenére sem, hogy csaknem büntetlenül megtehette volna, hiszen a vadászatokon gyakran előfordulnak balesetek. Konrád a trópusokra utazott, Henrik pedig kiköltözött a vadászházba és addig nem tette be a lábát a kastélyba, amíg Krisztina meg nem halt.

Utolsó kézfogás

A regény negyvenegy évvel az utolsó közös estéjük után játszódik. Konrád és Henrik a gyertyák fényénél ott vacsoráznak, ahol több mint négy évtizeddel azelőtt utoljára ültek egy asztalhoz. Felidézik a múltat és Henrik tudni akarja, mi is történt azon a bizonyos vadászaton. Feleletet nem kap, ám a választ anélkül is tudja. Amikor a gyertyák leégnek, kézfogással búcsúznak egymástól – immár örökre.

KM


Színlap

A gyertyák csonkig égnek – színjáték két részben, a József Attila Színház előadása.

Szereplők: Rékasi Károly, Nemcsák Károly Molnár Zsuzsanna, Holczinger Szandra, Botár Endre.

Rendező: Csiszár Imre

Helyszín: Váci Mihály Kulturális Központ.

Időpont: Január 28., hétfő, 19 óra
hirdetés