Nagyvilág

2015.09.18. 13:54

Illegális bevándorlás - Nyugodt a helyzet az osztrák határátkelőknél

Bécs, 2015. szeptember 18., péntek (MTI) - Nyugodt volt a helyzet a migrációs válságban érintett osztrák határátkelőknél péntek délelőtt. Hajnalban összesen 300 bevándorló lépte át a határt a Burgenland déli részén fekvő Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal), őket rögtön Bécsbe szállították. A burgenlandi rendőrség közlése szerint a tartomány északi részén pénteken egy embercsempészt fogtak el.

Bécs, 2015. szeptember 18., péntek (MTI) - Nyugodt volt a helyzet a migrációs válságban érintett osztrák határátkelőknél péntek délelőtt. Hajnalban összesen 300 bevándorló lépte át a határt a Burgenland déli részén fekvő Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz im Lafnitztal), őket rögtön Bécsbe szállították. A burgenlandi rendőrség közlése szerint a tartomány északi részén pénteken egy embercsempészt fogtak el.

Az országban összesen 1600 katona teljesít szolgálatot a menekültválság enyhítésének érdekében. Közülük ezren a határ mentén, hatszázan pedig az ellátási és a logisztikai feladatokban segédkeznek. A hadsereg rendelkezésre bocsátott kétszáz járművet is.

Stájerországban két nagy befogadóközpont várja az egyebek között az osztrák-szlovén határ felől érkező menekülteket, a határ mentén lévő Spielfelden sátrakat is húztak fel. A tartományba vezényelt katonák pénteken kezdik meg szolgálatukat, munkájukat két helikopter is segíti majd.

Salzburgból csütörtök éjszaka különvonattal vittek csaknem 600 migránst a németországi Freilassingba. Az osztrák város egyik mélygarázsában kétszázan, egy kaszárnyában további százan töltötték az éjszakát, amely az előző napokhoz képest nyugodtan telt.

A stájerországi migránsokat ellátó orvos szerint az ide érkező emberek igen rossz állapotban vannak, csütörtökön 900 ember közül 300-at kellett ellátni. Legtöbbször a hosszú gyaloglás miatt kialakult lábproblémákra vagy ízületi fájdalomra panaszkodnak, azonban sokan rossz étkezés vagy kiszáradás miatt szorulnak orvosi segítségre. A grazi befogadóközpontban dolgozó vöröskeresztesek tájékoztatása szerint sokan megfáztak, főleg gyerekek, hiszen egyre hidegebbek és esősebbek az éjszakák.

Az osztrák egészségügyi minisztérium szerint a migránsok jelenlegi ausztriai beutazása nem jelenti, hogy megnövekedett volna a fertőzés veszélye. Ezért a szakértők szerint az osztrák segítők számára nem szükséges a védőmaszkok viselete, azonban minden érintettnek azt javasolják, hogy munkája során mosson kezet, és egyszer használatos törölközővel szárítsa meg. A vöröskereszt egyik munkatársa elmondta: eddig nem tapasztalták fertőző betegségek terjedését.

Ausztriában pszichológiai segítséget is nyújtanak a menekülteknek, akik közül sokan egyre inkább bizonytalanságban érzik magukat, hogy elérik-e valaha az úti céljukat, miután utazásuk Németország felé már nem megy olyan gördülékenyen. A vöröskereszt tájékoztatása szerint számos tolmács is közreműködik azokban az erőfeszítésekben, amelyek célja megnyugtatni az embereket.

Az osztrák sajtó szerint a teherszállítók arra panaszkodnak, hogy naponta 2,5 millió eurós veszteséggel kell számolniuk a németországi és a Miklóshalmánál (Nickelsdorf) végzett közúti ellenőrzések miatt. Az osztrák gazdasági kamara illetékesének számításai szerint az Ausztria egyéb határszakaszain életbe lépő határellenőrzéssel a napi veszteség akár meg is duplázódhat. A sorban állás miatti időkiesésen túl pluszköltséget jelenthet az is, ha a későn leszállított áru után késedelmi díjat kell fizetniük.

A fuvarozók azt szorgalmazzák, hogy enyhítsenek a vezetési szabályzatokon, és a jelen helyzetben ne kelljen betartaniuk a kötelező pihenőidőt, valamint tíz százalékkal csökkentsék a teherautókra kiszabott útdíj mértékét.

Egy osztrák logisztikai vállalkozó a közszolgálati televízió (ORF) híradójában arról beszélt, hogy a várakozás miatt igen jelentős, gyakran harminc százalékos teljesítménykiesés is előfordulhat.

Az ORF beszámolója szerint szintén nehézséget jelent a határellenőrzés az Ausztriában dolgozó, Magyarországról naponta ingázó embereknek. Ők várhatóan a további napokban a kisebb határátkelőket keresik fel, így mérséklődhet az autóforgalom a nagyobb csomópontokon.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!