Bárki lehet életmentő

Érdeklődő tekintetek a piaccsarnokban – éjjel-nappal elérhető a készülék
Érdeklődő tekintetek a piaccsarnokban – éjjel-nappal elérhető a készülék
Nyíregyháza – A Búza téri piaccsarnokban helyezték el a város legújabb újraélesztő készülékét.


– Teljesen biztonságos, magyar nyelven adja az utasításokat lépésről lépésre. Ezzel a készülékkel nem lehet hibázni, egy laikus sem tud a bajba jutott embertársában kárt tenni – hangsúlyozta csütörtökön délelőtt a Búza téri piaccsarnokban Mikó Zita. A Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság szakmai vezetője annak apropóján beszélt erről, hogy a vásárcsarnokban elhelyezték a megyeszékhely 22. defibrillátorát. S az igazgatóság tartotta azt a tanfolyamot is, amelyen a NyírVV Kft. fenntartásában és működtetésében lévő csarnok nyolc dolgozója elvégezte az életmentő tanfolyamot.

– A Rotary Club Nyíregyháza fontos feladatának tekinti, hogy tevékenységével részt vegyen az egészség megőrzésében, segítse a gyógyítómunkát, ezért döntöttünk úgy, hogy egy teljesen automata életmentő, újraélesztő készülékkel ajándékozzuk meg a várost – fogalmazott Pták István, a klub 2015–2016. évi elnöke.

Hirtelen szívhalál

A több mint félmillió forint értékű készüléket dr. Kovács Ferenc polgármester vette át, s emlékeztetett rá, amikor 2012-ben a városházán a 10. defibrillátort kitették, indult egy kampány annak érdekében, hogy minden frekventált helyen, nagy forgalmú épületben, oktatási intézményben ott legyen az élet mentésére alkalmas készülék.

– Napjaink civilizációs betegsége a hirtelen szívhalál. Bárhol, bármikor, bárkivel megtörténhet. Az azonnal elkezdett szívmasszázs, illetve az újraélesztés jelenti a túlélés esélyét – mondott megdönthetetlen érvet Pták István arra, miért döntöttek emellett az adomány mellett.

A piaccsarnokban naponta – hétfőtől vasárnapig – több ezer ember fordul meg, van éjjel-nappali portaszolgálat, így nemcsak az épületben, hanem a környéken bekövetkező baj esetén is a leggyorsabban érkezhet a segítség.

A készülékkel kapcsolatban elhangzott: ha bárki olyan esetben szeretné használni, amikor az nem indokolt, a készülék kikapcsol. Azaz: tényleg nem lehet vele nagyobb bajt, kárt okozni.

KM-BM
hirdetés