Baross-emléktáblát avattak Beregszászon

A koszorúzók csoportja
A koszorúzók csoportja
Beregszász – A nyíregyházi székhelyű Beregszászért Alapítvány és Beregszász önkormányzata szombaton felavatta Baross Gábor emléktábláját, az alapítvány ajándékát.

A beregszászi ünnepség a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd a több mint félszáz érdeklődő előtt Dalmay Árpád, az alapítvány elnöke, Gáspár János, a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány elnöke, Hajgató Tamás, Magyarország beregszászi konzulja és Rusznák András, a MÁV Zrt. Debreceni Igazgatóságának részéről méltatta a vasminiszter érdemeit.

3
Az emléktábla

Valamennyien hangsúlyozták: rendkívül fontos az ilyen emlékjelek állítása azért, hogy a lakosság ismerje szűkebb hazája múltját, azokat a neves személyeket, akik hozzájárultak e vidék fejlődéséhez. Az emléktáblát a Beregszászért Alapítvány tavaly akarta felavatni Baross Gábor halálának 125., a Csap–Beregszász–Királyháza vasútvonal és a beregszászi vasútállomás épülete átadásának 145. évfordulója alkalmából, de engedély hiányában csak most sikerült elhelyezni a beregszászi vasútállomás épületén. Az idén is vannak az emléktáblához köthető évfordulók: Baross Gábor születésének 170. és a MÁV megalakulásának 150. évfordulója, ezért e jubileumoknak is szentelték a rendezvényt, amelyet Szóka Júlia érdi énekművész tett ünnepélyesebbé Bartók Elindultam szép hazámból című művének előadásával.

4
Hajgató Tamás konzul ünnepi beszédét tartja

Az emléktábla érdekessége, hogy a bronz dombormű Szécsi Antal művész 1898-ban készült reliefjének a másolata, aki a Keleti pályaudvar előtti Baross-szobornak az alkotója.

KM
hirdetés