Barroso elfogadta a román uniós biztos-jelöltet

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Lisszabonban bejelentette, hogy elfogadja a román kormány jelöltjét, Leonard Orbant, az európai ügyek helyettes miniszterét a biztosi posztra.

Orban a nyelvi sokszínűségért felel majd, ez a terület most a szlovák Jan Figel hatáskörébe tartozik. Az Európai Parlament (EP) szakbizottságai november végén hallgatják meg a román és a bolgár biztosjelölteket, a plenáris ülés decemberben szavaz róluk.

Az EP szocialista frakciójának két alelnöke hétfőn közleményben tudatta, hogy Leonard Orbant jelentősen jobb jelöltnek tartják, mint elődjét, akit elsősorban az EP szocialisták tiltakozására hívtak vissza. Ugyanakkor sajnálják, hogy a bukaresti kormány az országban tapasztalható megosztottság következtében nem tud prominensebb jelöltet állítani. A frakció alelnökei végül leszögezik, hogy a jelölt EP meghallgatásán alapos, de tisztességes megmérettetésre számíthat.

Románia és Bulgária 2007 január 1-én csatlakozik az Európai Unióhoz, ezért mindkét országot megilleti egy biztosi poszt az Európai Bizottságban (EB). A román kormány a múlt héten az uniós szinten teljesen ismeretlen Varujan Vosganian szenátort jelölte, akit Barroso, – hazájában kétes hírneve miatt – elutasított. Brüsszelben egyébként ideális jelöltnek tekintették Monica Macovei igazságügy minisztert, akinek uniós elkötelezettségéhez nem fér kétség, és a korrupció leküzdésében játszott nagy szerepet.További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek


hirdetés