Batáta: a nyírségi homokon édes csak igazán az élet!

Batáta: a nyírségi homokon édes csak igazán az élet!
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Ebben az évben már hetven gazdálkodó vett részt a Nyírség Édesburgonya Programban.

Az évszakhoz képest meglehetősen enyhe időjárás miatt az édesburgonya betakarítása még tart, várhatóan a hét végén fejeződhetnek be a munkálatok a földeken.

Harmincöt hektáron

Hegedüs Istvántól, a Nyírség Édesburgonya Zrt. vezérigazgatójától kért lapunk egy gyors helyzetjelentést. A szakember elmondta: a cég égisze alatt hetven megyei gazda harmincöt hektáron termesztett édesburgonyát, más néven batátát.

– Úgy tervezzük, hogy október 20-áig dolgozunk, addigra érhetünk a betakarítás végére. A munkánkat segíti egy saját innováció, egy speciális traktor, melyet kísérleti jelleggel próbáltunk ki, és úgy néz ki, beválik. Ez más növény betakarítására nem, csak az édesburgonyáéra alkalmas. Az első évben még csak ötven gazdálkodóval indult el a Nyírség Édesburgonya Program, ez a szám duzzadt az idei szezonban hetvenre. Mára egyértelművé vált, hogy a batáta a homokos, lazább földet szereti, aki más jellegű területen próbálkozott, az nem tudott megfelelő termésátlagot produkálni – fogalmazott lapunknak Hegedüs István, majd hozzátette: akik homoktalajon termesztettek, azok egy tőről közel két kilogramm édesburgonyát tudtak betakarítani.

A Nyírség Édesburgonya Zrt. vezérigazgatója beszélt arról is, hogy jót tenne az ágazat felfutásának az állami támogatás, ahogy az működik például a dohányos gazdák esetében. Ezzel kapcsolatban Hegedüs István elmondta, az ügyben igyekeznek lobbizni az érintetteknél.
– Előre is tekintünk, szeretnénk a jövőben a feldolgozást is megoldani, mind a lé-, mind pedig a lisztgyártás területén – közölte a vezérigazgató, aki lerántotta a leplet arról, miért is állnak napközben sűrű tömött sorok a 4-es főút mellett, a 312-es kilométerkőhöz közeli stand előtt. – Az Ajak melletti batátaföldön bárki vásárolhat az egészséges édesburgonyából.

Fontos a területválasztás

Bízva abban, hogy hamarosan újabb gazdák csatlakoznak a programhoz, termesztéstechnológiai tanácsokkal is szolgált Hegedüs István, aki elsőként a területkiválasztás fontosságára hívta fel a figyelmet.

– Az a jó, ha földünk laza, homokos, jó vízelvezetésű, napos, kórozókkal, kártevőkkel nem fertőzött, művelés alatt áll, öntözhető – foglalta össze a legfontosabb paramétereket.

– A kiválasztás során ügyeljünk arra, hogy a terület minél inkább sík legyen, ez nemcsak az öntözhetőséget, hanem a betakarítást is segíti – adott tanácsot a szakember. Hegedüs István a talajművelésről is beszélt. Kifejette: az édesburgonya laza szerkezetű, légjárható, 30–35 centiméter mélységig megmunkált talajt igényel, ez megkönnyíti az ültetés, később a betakarítás munkáját is.

– A sikeres termesztés elengedhetetlen feltétele még az egészséges, jó minőségű, nagy biológiai értékű palánta. A dugványokat be kell iszapolni és két hétig bőven öntözni, a nedves talajban hamar megindul a gyökeresedés. Az első két hónapban – esőzéstől függően – napi öntözés szükséges – figyelmeztetett a Nyírség Édesburgonya Zrt. vezérigazgatója, majd szólt a növényvédelem és a tápanyagellátás fontosságáról is.

– Az édesburgonya akkor érett, ha levélzete és szára elszáradt, a gumó a fajtára jellemző tulajdonságokkal bír. A betakarítást száraz időben kell végezni, a sáros, földes édesburgonya amellett, hogy nehezebben szállítható, az értékéből is veszít – közölte a Nyírség Édesburgonya Program megálmodója.

KM-TG

Információ

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) vagy batáta a szulákfélék családjába és a hajnalka nemzetségbe tartozó növény, melyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin-tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma, és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 117 kalória. (forrás: Wikipédia)
hirdetés