Bátori táncos lábak

A táncházban fellép a Görice Zenekar is
A táncházban fellép a Görice Zenekar is
Nyírbátor – A Görice Zenekar a magyar autentikus vonós népzenére hívja fel a figyelmet.

Az idén is folytatódik Nyírbátorban a tavaly útjára indult táncház mozgalom: január 7-én szombaton 15 órakor, a Nyírbátori Kulturális Központban szilágysági táncokkal ismerkedhetnek az érdeklődők, de a szervezők kézműves-foglalkozást is terveznek, melyet a Míves Kezek Társulatának tagjai „vezényelnek” majd le. Irányításukkal a vendégek kis fotóalbumokat készíthetnek, amelyben megörökíthetik az új év legszebb pillanatait, a malac süveg elkészítőjének, illetve viselőjének pedig biztosítva lesz a 2017-es évre a szerencse.

A rendezvény szervezőitől megtudtuk: a társulat Kerekes Csilla vezetésével 2006-ban alakult. Legfontosabb feladatuk, hogy minél színvonalasabban ismertessék meg a míves mesterségeket az érdeklődőkkel. Tevékenységük a népművészeten alapul, miközben a hagyományos fogásokat ötvözik a modern technikával.

A Szilágyság folklórja

A táncokat az a Puskás László tanítja majd be a szombati vigasságon, aki a Magyar Táncművészeti Főiskola táncpedagógus-néptánc szakán diplomázott. A Szilágyság táncfolklorisztikáját 2014-től kutatja. Puskás László feladatának érzi, hogy minél több fiatallal ismertesse és szerettesse meg a magyar kultúrát.

– A Görice Zenekar a magyar autentikus vonós népzenére hívja fel a figyelmet szombaton. Az ország több településén megfordultak táncegyüttesek kísérő és önálló koncertzenekaraként. Az együttes számos hazai és külföldi fesztiválon járt már, ahol a magyar népzenét és néptáncot népszerűsítették – tájékoztatta lapunkat Karsai Hédi, nyírbátori médiareferens.

KM-TG
hirdetés