Beadhatóak az egységes kérelmek

A gazdálkodóknak szívesen segítenek a falugazdászok
A gazdálkodóknak szívesen segítenek a falugazdászok - © Illusztráció: ÉKN
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Elérkezett 2017-ben is az egységes (ún. „területalapú”) kérelmek benyújtásának időszaka, április 7-étől működik az elektronikus beadó felület.

Ebben az évben már 41 jogcím alapján kérhetik a támogatási összegeket a gazdálkodók a rendszer segítségével, nem beszélve az egyes jogcímeken belüli további különböző támogatási formákról. – Ezúton kérjük a gazdálkodókat, amennyiben a kérelem benyújtásával kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ügyet intéző falugazdászainak segítségét igénybe kívánják venni, mielőbb, már húsvét előtt keressék kollégáinkat, illetve egyeztessenek időpontot! – hívta fel a figyelmet Rácz Imre.

Új kamarai kártya

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kiemelte: a benyújtással kapcsolatos adminisztrációs feladatokhoz elengedhetetlen, hogy az őstermelők a kártyaalapú őstermelői igazolványt, a más gazdálkodási formában működő tagok pedig a gyártás és kipostázás alatt álló új kamarai kártyát hozzák majd magukkal. Az ügyintézéshez feltétlenül szükséges a kérelmező gazdálkodó érvényes „MVH-s jelszava” is. A kamara ezúton kéri azon ügyfeleit, akik elveszítették ezt az elektronikus jelszót, vagy a korábbi években saját ügyfélkapu segítségével nyújtották be a kérelmeket, a zökkenőmentes igénylés érdekében mielőbb kérjenek a Magyar Államkincstár Agrár- és Vidékfejlesztési Támogatási Főosztálytól (volt MVH) új jelszót (ebben a kamara munkatársai szintén segítséget tudnak nyújtani), mert a NAK megyei igazgatóságának kollégái az idei évtől már kizárólag csak kamarai meghatalmazással tudnak a kérelembeadásban közreműködni.

Ha lehet, személyesen

– Tekintettel az egyes mezőgazdasági és agrár- és vidékfejlesztési támogatások összetettségére, javasoljuk, hogy lehetőség szerint minden esetben a támogatást igénylő jelenjen meg a NAK ügyintéző munkatársa előtt és csak abban az esetben bízzon meg más személyt, amennyiben az ügyintézés más módon nem lehetséges. Az ehhez szükséges NAK-nál rendszeresített és elfogadott meghatalmazási nyomtatvány a falugazdászoktól beszerezhető, illetve a NAK honlapjáról letölthető. Javasoljuk továbbá, hogy ügyfeleink hozzák magukkal a jogcímekhez kapcsolódó, az elmúlt év folyamán a felügyeleti szervektől, hatóságoktól kapott minden határozatot, végzést. Szintén felhívjuk a figyelmet a földhasználat megfelelő dokumentáltságának fontosságára a támogatási összegek kifizetése érdekében – sorolta a tudnivalókat Rácz Imre. Hozzátette: fontos, hogy a támogatást igénylő gazdálkodó minden esetben legkésőbb május 31-éig ellenőrizze a benyújtott egységes kérelemben megtett jognyilatkozatokat, az egyes mezőgazdasági és agrár- és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatban megadott adatokat és intézkedéseket, tekintettel arra, hogy azokat korrigálni csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem lehet.

KM-TG


Információ

A NAK megyei igazgatósága felhívja a nyíregyházi és a környező településekről a megyeszékhelyen ügyet intéző ügyfeleik figyelmét, hogy a falugazdász hálózat munkatársai az idei évtől már csak a NAK székhelyén, a Nyíregyháza, Arany János utca 7. szám földszinti ügyfélszolgálati irodahelyiségekben érhetőek el, a Kótaji úti irodákban ugyanis megszüntették a tevékenységüket.
hirdetés