Bealvós tüntetés a magyar konzulátus előtt

Bealvós tüntetés a magyar konzulátus előtt
© Fotó: Mukachevo.net
Ungvár – Mintegy hat-hét tucatnyi szélsőjobboldali tüntetgetett pénteken Magyarország kárpátaljai külképviseletei előtt az új oktatási törvény mellett, illetve az ország belügyeibe történő beavatkozás ellen.

Szemmel látható unalomba fulladt az ungvári főkonzulátus elé szervezett tiltakozó akció, tekintve, hogy az egyik aktivista békésen szendergett hálózsákjában az egyik padon, míg társai unottan ácsorogtak a véleményeiket megfogalmazó plakátjaikkal az út szélén.

A jelenség számos járókelőnek is szemet szúrt, akik videóra rögzítették a fáradt tüntető álma, aki időnként felriadt, és meglengette az Ukrán Hazafiak Egyesületének zászlaját. A tüntetés többi tagja sem tűnt különösebben vehemensnek. „Elég volt Ukrajnának a nemzetközi színtéren zajló zsarolásából”, „Minden magyarnak köteles tudnia az államnyelvet”, „Nemet mondunk Magyarország Ukrajna belügyeibe történő beavatkozásába” – tudatták a plakátjaik által, miközben jómaguk csak laposakat pislogtak.

Fáradtságuk nyilván azzal magyarázható, hogy zömüket szervezetten, vonaton és buszokkal szállították Ungvárra és Beregszászra a szomszédos ukrajnai megyékből. Egy ilyen út pedig érthetően kimerítő tud lenni.

Az ukrán sajtó emlékeztet, hogy az ukrán nacionalisták által szervezett kárpátaljai akciók gyakorlatilag időbe egybe estek a magyarországi szélsőjobb szervezetek által Ukrajna budapesti nagykövetsége előtt tartott péntek délutáni békés tüntetésével.

– Palkó István –
hirdetés