Befektetés ötszörös tőkemozgással

Befektetés ötszörös tőkemozgással
Az autópálya építéséhez hasonlóan az információs szupersztráda fejlesztése is olyan terület, ahol a befektetés ötszörös tőkét vonz illetve mozgat meg – szögezte le a Kelet-Magyarország szerkesztőségében Kovács Kálmán.

A közlekedési és hírközlési miniszter a lapunknak adott interjúban elmondta: 2003 végén alig 600, 2005 végére pedig 2530 településen volt szélessávú internetes hozzáférési lehetőség.

– Ma már egész Európában intelligens infrastruktúráról beszélünk, olyanról, amely a vállalkozás hatékonyságát növeli az internetes kapcsolat révén. Kelet-magyarországi példaként említhetem egy kisközség panzióját, melynek üzemeltetője a fia unszolására jelent meg önálló honlappal. Egy év elteltével vendégeinek 75-80 százaléka az Interneten keresztül jelentkezik be hozzá. Jól szemlélteti, hogyan csökkenti a költségeket az informatika – vezette le a miniszter.

Gazdaság az oktatásban

A Sulinet Expressz korlátozásait épp a fentiek miatt ért kritikákra kifejtette: itt állami támogatásról van szó, s a programokat mindig a meghirdetés környezetében kell értékelni. Az elodázhatatlan reformok első lépései illetve a költségvetési szigorítások nyomán el kellett dönteni: a számítógéppel rendelkezők bővítései, vagy a géppel nem rendelkezők teljes konfiguráció beszerzése élvezzen támogatást. A szaktárca az utóbbi mellett döntött, bár a forrásszűkítéssel szembeni szakmai ellenérveinek többször is hangot adott.

A napokban Budapest adott otthont a Mérnökképzési Világkonferenciának, ahol Kovács Kálmán úgy fogalmazott: intenzívebben kell összekapcsolni a felsőoktatást a gazdasággal illetve a társadalommal. Az oktatási törvény tárgyalásánál megtették az első lépéseket ennek eléréséhez, s most azt várják: a műszaki képzés is megerősödik. Eddig ugyanis alapvetően két tényező határozta meg képzési fejlesztéseket: az oktatói gárda és a finanszírozás.

Elismerés Szatmárnak

Ebből kiindulva nyilvánvalóan azok a területek kerültek előtérbe, amelyeken minimális költség mellett a lehető legtöbb hallgató oktatását oldotta meg egy-egy főiskola illetve egyetem. A komolyabb tárgyi feltételeket igénylő műszaki képzés pedig háttérbe szorult.

– Ezen kell változtatni, s ezt úgy tudjuk elérni, ha gazdasági szervezetek a finanszírozásnál s így természetesen a döntésnél is nagyobb szerepet kapnak a felsőoktatásban. Ezért jó példa és sikergyanús a mátészalkai kezdeményezés is, hiszen itt már működő vállalatok fogtak össze a helyi közigazgatási intézményekkel s törekszenek közösen egy speciális mérnökképzés alapjainak lerakására – szólt elismeréssel a miniszter a szatmári tervekről.

– Nyéki Zsolt –
hirdetés