Behívó, tábori lap, pilótaigazolvány

Az emberi élet értéke tragikusan mélyre zuhant
Az emberi élet értéke tragikusan mélyre zuhant
Nyíregyháza – Áder János: „Ma már tudjuk: Európa fénykora az I. világháborúval véget ért.”


A történelem mindig megérinti az embert, az ember pedig megérintheti a történelmet egy különleges könyv segítségével. Az I. világháborút – kitörésének 100. évfordulóján – számos könyv és dokumentumfilm idézte fel. A HM Zrínyi Nonprofit Kft. és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum rendhagyó újdonsággal jelentkezett a centenárium tiszteletére (A Nagy Háború, HM Zrínyi Nonprofit Kft. – Zrínyi Kiadó, 2014, Hadtörténeti Intézet és Múzeum).

A nagyméretű, több mint 300 fényképpel, felszerelési tárggyal és kitüntetéssel illusztrált kiadványt mintegy 60 korabeli dokumentum reprint nyomata teszi igazán különlegessé, ezáltal az olvasó egy kis múzeumi gyűjtemény tulajdonosává válhat. A rendhagyó kötet „zsebeiben” katonai behívók, fegyverismertetők, a frontról írott levelek, élelmiszerjegyek, korabeli igazolványok és hadifogolytáborok pénzei, valamint térképek találhatók.

Ezt énekelték a bakák

A Magyarországon először megjelenő ilyen típusú gyűjteményt a könyvben elhelyezett dokumentumokon kívül az egykor oktatási célokra szolgáló tüzérkendő replikája és az I. világháborúban használt személyi azonossági jegy, közismertebb nevén „dögcédula” másolata teszi igazán teljessé. A háború eseményeire emlékeztetnek a DVD-mellékletben szereplő, történészekkel folytatott elemző stúdióbeszélgetések, dokumentumfilmek és korabeli katonadalok is.

A könyvhöz Áder János köztársasági elnök írt előszót. Ebben többek között ez olvasható: „Ma már tudjuk: Európa fénykora az I. világháborúval véget ért. A több évtizedes zavartalan fejlődés nyugalmának, a máig nosztalgiával emlegetett „békebeli” világnak a száz éve kezdődött tragédia véget vetett. Az I. világháború korszakhatárnak bizonyult. Nemcsak végkifejletével, Európa térképének újrarajzolásával, de a tudomány, a gazdaságszervezés és annyi más ágazat újraértelmezése miatt is.

Korszakhatár volt

Korszakhatár volt szellemi és erkölcsi értelemben. Eseményei közt elvesztek az egyéni arcok, az emberi élet értéke tragikusan mélyre zuhant. Ez a dokumentumgyűjtemény nem értékelni akar, nem okokat és következményeket mutat be. Az egykori háborús mindennapok világát idézi fel.”

KM
hirdetés