Bekalandozták a Tiszavölgyet

Tiszavölgy Kalandtúra
Tiszavölgy Kalandtúra
Tiszabecs – „Az év legnagyobb fenntarthatósági rendezvényének”, a Tiszavölgy Kalandtúrának 350 kerékpáros vágott neki. Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselőnek, Fehérgyarmat polgármesterének köszöntője után Milotán a banán útját ismerhették meg, majd kenuztak a Túron Tiszakóródnál.

Rókáson a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója, Habarics Béla adott feladatot a résztvevőknek. Túristvándiban azt mutathatták meg, hogyan kell szelektíven szétválogatni a hulladékot, majd a legizgalmasabb program következett: a Túr fölött egy szál drótkötélen csusszantak át. Ezt a feladatot szinte minden résztvevő kipróbálta, Pataki Zita, a RTL Klub műsorvezetője, időjósa például életében nem csinált még hasonlót, de most kétszer is nekivágott a közel 150 méteres suhanásnak.

Szatmárcsekén teljesen új lekvárreceptet próbáltak ki a Tiszavölgy Kalandtúra tiszteletére: cseresznyét főztek almával. A mellé kínált specialitás, a „pezsgős pogácsa” annak ellenére is kelendő volt, hogy az összes megállónál megtraktálták a társaságot mindenféle helyben termő finomsággal.

Nagyar község szinte egész apraja-nagyja részt vett a kalandtúrázók kalauzolásában, kikiáltók, énekesek vezették le a feladatokat, és igazán finom babgulyással várták a kerékpárral érkezőket. A Gergelyiugornyai éjszakázás előtti utolsó állomás Gulács volt, ahol hulladék- és árvízi totót kellett kitölteni.

Számos látványosság

Másnap a biciklisek reggel 8 órakor indultak el Gergelyiugornyáról, és az első feladat tájékozódási volt: megadott irányokba indulva tereptárgyakat kellett megkeresni. Panyola előtt a pálinkafőző mellett több órát töltöttek el a résztvevők, mert a komposztálás folyamatával ismerkedtek, ezen kívül íjászkodtak a Kürtgyarmat honfoglaláskori-hagyományőrző egyesület szervezésében, kenuztak, és GPS segítségével tájékozódtak. Míg Tivadaron keresztül haladva elértek Tarpáig, számos látványosságot nézhettek meg. A 350 kerékpáros több csapatra bomolva kerékpározott az utakon, Tarpán pedig mindenki megnézte a Szárazmalmot, ahol a csapattagok magukat fogták járomba és hajtották meg a malmot – jelképesen megőrölve a búzát, melyből aztán a tarpai művelődési ház udvarán kenyérlángost sütöttek és számot adtak arról, hogy mennyire vannak tisztában azzal, hogy melyik hónapban melyik zöldég, gyümölcsnek van „szezonja”.

A nap legnagyobb kihívása az volt, hogy meg kellett mászni a tarpai Nagy-hegyet, melynek tetején Dr. Kelemen Béla várta a túrázókat, hogy elmesélje nekik a fenntartható élet gyakorlati megvalósításának lehetőségeit. Ott szilvalekváros puliszkát és gyógyteát kóstolhattak a kalandozók.

Csarodán a nyolcszáz éves freskókkal díszített templomot nézték meg, majd kiszámolták, hogy a kalandtúra összes résztvevője hány „palackot termel” egy év alatt, ha minden nap csak egy üveg vizet megiszik.  Itt újabb kihívással kellett szembenézni: egy vietnámi-hidat építettek ki a számukra, a legbátrabbak nem csupán átkeltek a drótkötélhídon, hanem bele is ugrottak a Csaronda folyóba.  A gergelyiugornyai pihenő előtt még a tákosi Paraszt Notre Dame-ot nézhették meg a túra résztvevői. Este gulyásleves és túrós bukta várta a körülbelül 60 kilométert letekert kalandozókat, akik az Új Széchenyi Terv keretében megszervezett, teljes egészében ingyenes túrán vettek részt. A három napos Tiszavölgy Kalandtúra vasárnap délután ért véget.
hirdetés