Békalencse takarja be a Tiszát

Évtizedek óta nem látott mennyiségű békalencse úszik a Tisza alsó szakaszán napok óta. A szakemberek szerint a növények a tiszta vizet jelzik, mivel csak ebben maradnak meg és szaporodnak. A horgászok és a Tisza mellett élők azonban már kevésbé örülnek a békalencse inváziónak. Szerintük a vízen úszó zöld növénytakaró büdös és rengeteg a munka vele, mire eltakarítják. Ráadásul még a vízen úszó szemét is összegyűlik a békalencse között, ami tovább csúfítja a Tisza menti látképet.

A szegedi horgászok naponta, kétnaponta csónakokkal takarítják ki a part közelében és az úszóházak között felgyülemlett békalencsét. A víz tetején úszó zöld növényszőnyeg bűzlik a fennakadt szeméttől és döglött halaktól. A 35 fokos melegben sok helyen kibírhatatlan szagot áraszt a Hortobágyról és a Körösökről érkező, néhol 5-10 centi vastagra felgyűlt békalencse.

A Tiszán hatalmas foltokban úszó békalencse sokak kedvét elveszi a horgászástól. A szakemberek szerint azonban a növény tömeges jelenléte a víz tisztaságát jelzi és teljesen ártalmatlan.

Sokat látott horgászok szerint ilyen békalencse-invázió húsz éve nem volt a Tiszán. A folyó alacsony vízállása és emiatt lelassult sodrása csak ront a helyzeten, így a békalencse eltakarítása még a következő hetekben is folyamatos munkát ad a szegedi horgászoknak.
hirdetés