Belepte a megyét a parlagfű: hatmillió forintos bírságot szabtak ki

Július végén lapunk munkatársai is elkísérték a légi felderítőket
Július végén lapunk munkatársai is elkísérték a légi felderítőket - © Fotó: Sipeki Péter
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A parlagfű-mentesítést kiemelten kezelte a megyei kormányhivatal az idén is.


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal egyik kiemelten fontos feladatának tekinti a parlagfűvel borított területek nagyságának visszaszorítását. A gyomnövény elleni védekezés megyénkben a mezőgazdaságban okozott károk, valamint a lakosságra gyakorolt kedvezőtlen egészségügyi hatások miatt is kiemelt jelentőséggel bír.

Ellenőrzés a megyében

Az idei évben az aszályos, száraz, tavaszi időjárás kedvezőtlenül hatott a gyomirtó kezelések hatékonyságára, majd a csapadékos nyárvég segítette a parlagfű gyors fejlődését, így az a napraforgótáblákban, illetve a tarlókon nagy borításban jelent meg. A kormányhivatal illetékes szakemberei folyamatosan ellenőrizték az érintett területeket szerte a megyében – légi felderítést is bevetve –, valamint nagy számban érkezett bejelentés a lakosság részéről az elektronikus Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül is.

Háromszor több eljárás

Az idén megyénkben a korábbiakhoz képest háromszor több eljárás indult parlagfű-mentesítéssel kapcsolatban. Az intézkedések során Szabolcs-Szatmár-Beregben huszonkét esetben került sor mentesítési felszólításra, kétszázhúsz esetben kellett elrendelni közérdekű védekezést, valamint 212 növényvédelmi bírságot szabtak ki összesen több mint hatmillió forint értékben, míg költségvégzést 56 esetben bocsátottak ki 276 ezer forint értékben – tájékoztatta lapunkat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal.

KM
hirdetés