Belevetettük magunkat a Nyíregyházi éjszakába! Néhány polgárőrrel

Akt.:
Péntek esténként ők a Janik: Fegyveres Jánost és Szegedi Jánost kedvelik a szórakozó fiatalok
Péntek esténként ők a Janik: Fegyveres Jánost és Szegedi Jánost kedvelik a szórakozó fiatalok - © Fotó: KM
Nyíregyháza – Előfordult, hogy a piás fiatalok összeverekedtek egymással, de azért mesébe illő jelenetekből is kijut néha: télvíz idején egy ittasan szlalomozó „Hamupipőke” harisnyában ballagott hazafelé, cipellőjét a polgárőrök segítették fel a lábára. Na de most mit tartogatott nekünk az éjszakai élet Nyíregyházán?

Ne hagyd magad belevinni olyan dologba, amit te nem szeretnél csinálni! Szüleid, barátaid mindig tudják, merre jársz! Ha együtt érkeztek, együtt is távozzatok! Ittasan soha ne vezess! Ne provokálj másokat, a problémádat ne erőszakkal oldd meg! Akkor se rongálj, ha erősnek érzed magad!
Ilyen és ezekhez hasonló jó tanácsokkal látta el a bulizni vágyó fiatalokat az egyik nyíregyházi nagyáruház bejáratánál péntek délután a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Szolgálata polgárőrökkel és civil szervezetekkel partnerségben. Gur­bán Csaba rendőr százados, kiemelt főnyomozó lapunknak elmondta: a bűnmegelőzési kampány célja, hogy felelősséggel és balhémentesen szórakozzanak hétvégenként.

Az egyenruhások munkája nem merült ki pusztán szavakban, éjjel – a fiatalokhoz hasonlóan – ők is a parkok, játszóterek és szórakozóhelyek felé vették az irányt. Péntek este lapunk munkatársa is jelen volt azon a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon tartott eligazításon, amelyen Ferenc Róbert ezredes kivezényelte a polgárőrpárosokat a különböző városrészekre.

Csendesebben vigadjanak!

Elhangzott: májustól őszig minden pénteken, összesen 19 alkalommal tartanak majd hajnalig tartó, megerősített szolgálatokat annak érdekében, hogy elejét vegyék az olyan állampolgárokat zavaró, jogsértő cselekedeteknek, mint a közterületi alkoholfogyasztás, hangoskodás, verekedés, rongálás.
– A polgárőrök fegyvere a szemük és a telefonjuk, feladatuk elsősorban nem az intézkedés, hanem a helyzetjelentés, a rendőrjárőrök riasztása, amennyiben az adott helyzet azt megkívánja – hangsúlyozta a kapitányság vezetőhelyettese.

buli

Elsőként a városközpont népszerű szórakozóhelyeinek környékét jártam be két belevaló polgárőrrel, akik a terepre érve humorosan megjegyezték: akármi is történjen, „itt ők a Janik”. Fegyveres János és Szegedi János elsőként a Bessenyei téren időző hajléktalanokat kérte meg, hogy ne kéregessenek italt, pénzt a szintén parkban „parkoló” fiataloktól, a huszonéveseknek pedig költőien azt tanácsolták, hogy „csendesebben vigadjanak”. A Dob utcai játszóteret mindeközben nem éppen óvodáskorú gyerekek „szállták meg”, akik szintén hallgattak a szép szóra, kikászálódtak a hintákból, letekerték kocsiból bömbölő zene hangerejét, összeszedték maguk után a csikkeket, üvegeket, és távoztak.

A Bethlen Gábor utcai Club Hollywood felé sétálva elképesztő sztorikat meséltek az „éjszaka szemei”. Például azt, milyen kreatívan oldják meg a 18 év alattiak, hogy alkoholhoz jussanak, milyen alkalmi italdiszkontként funkcionáló bokrokban, kapualjakban, lépcsőházakban rejtik el a boltban vásárolt olcsó sört, bort, pálinkát azok, akik nem akarnak vagyonokat fizetni a bárpultnál. Előfordult, hogy a piás fiatalok összeverekedtek egymással, de azért mesébe illő jelenetekből is kijut néha: télvíz idején egy ittasan szlalomozó „Hamupipőke” harisnyában ballagott hazafelé, cipellőjét a polgárőrök segítették fel a lábára.

Értünk vannak, nem ellenünk

A Móricz Kert bejáratánál vidám hölgyek gyűrűjében találtuk magunkat, akik örömmel fogadták a hétvégi megerősített rendőr-polgárőrszolgálat hírét. Az Örökösföldön élő Balogh Bianka így nyilatkozott:

– Ritkán járok szórakozni. Engem mint fiatal nőt kifejezetten megnyugtat az egyenruhások jelenléte. Dicséretes, hogy a szüleink generációjából férfiak és nők egyaránt vállalják, hogy szabadidejüket feláldozva, társadalmi munkában járőrszolgálatot tartanak hajnalokig, és segítenek, ha bármi baj van – utalt a polgárőrök áldozatos munkájára a fiatal lány, aki barátnőjével együtt egy közös fotóra is boldogan igent mondott.

Hol vannak ilyenkor a fiatalok szülei?

A polgárőrvezetőként máig aktív Kozma László Sándor nyugalmazott rendőralezredes megerősítette: péntek éjszakánként, illetve hajnalok hajnalán nem kevés bódult állapotban lévő fiatalt látni a megyeszékhely utcáin, terein, gyakori a hangoskodás, verekedés, rongálás. – Manapság már a 18 év alatti gyerekek és a lányok sem vetik meg az alkoholizálást, rendzavarást. A rendőrség, polgárőrség megteszi, ami tőlük telik, hogy megelőzzék a problémákat, illetve a tettek mezejére lépjenek, ha kell.

KM-PI

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 9-i számában és a kelet.hu-n.

 


Biztonságos szórakozás, nyugodt pihenés

Péntekenként ismét fokozott rendőri és polgárőri jelenlét Nyíregyházán.

A tavalyi pozitív visszajelzéseket követően péntek éjszakánként a Nyíregyházi Rendőrkapitányság a polgárőrséggel együttműködve 2016. május 1-től újra megerősített szolgálatot lát el Nyíregyháza területén.

Az akció elsősorban a lakosságot zavaró jogsértések (garázdaság, rongálás, rendzavarás) megelőzésére irányul, illetve a szórakozni induló fiatalok biztonságát segíti. A közterületi szolgálat tervezésekor a hatóságok figyelembe vették az állampolgári bejelentéseket és a korábbi jogsértések jellemző helyszíneit.

buli2

A kezdeményezéshez idén csatlakozott az egyik nagyáruház is, ahol a kapitányság bűnmegelőzési szakemberei a buli előtt bevásárló fiataloknak adnak tanácsokat a biztonságos szórakozáshoz.

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –
hirdetés