Helyi közélet

2008.09.30. 12:11

Október 1 - Az idősek és a zene világnapja

<p>Nyíregyháza – Két világnap is szerepel október elsején az évfordulónaptárban. Az egyik a zenei világnap, melyet 1975 óta ünnepel a világ különféle rendezvényekkel és koncertekkel.</p>

A Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának kezdeményezésére született világnap nem keverendő össze a Zene ünnepével, melyet június 21-én tartunk!

Október első napja az idősek világnapja is 1991 óta. E napon emlékeznek meg világszerte az idősekről. A világ 6,5 milliárd lakosa közül több mint hatszázmillió 60 évnél idősebb, az előrejelzések szerint 2050-re az öregek száma kétmilliárdra nő. Sok szakértő úgy véli, az elöregedés soha nem tapasztalt mértékű felgyorsulása lesz a következő évtizedek legnagyobb kihívása, nem csak demográfiai, hanem társadalmi, gazdasági szempontból is. Magyarországon 1993 óta több a 60 éven felüli, mint a 15 éven aluli! Hazánkban e napon adják át az Idősbarát Önkormányzat Díjat, amelyet a belügyminiszter és az egészségügyi miniszter közösen alapított.

- Palicz István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában