Bemutatták a Nyíregyházi Állatpark két szibériai tigriskölykét

Nyíregyháza, 2015. július 23., csütörtök (MTI) – Elvégezték az első orvosi vizsgálatokat a Nyíregyházi Állatparkban két héttel ezelőtt született szibériai tigriskölykökön csütörtökön.

Az állatokat születésük óta most először vették ki az anyjuk mellől, a park orvosai megvizsgálták őket, megállapították ivarukat, valamint az ilyenkor rutineljárásként adott vakcinát és féregtelenítő gyógyszert is megkapták – mondta Révészné Petró Zsuzsa sajtóreferens a sajtó képviselőinek jelenlétében végzett a vizsgálaton.

A beavatkozásokat hősiesen tűrte a Katja és a Vladim névre keresztelt hím és a nőstény kölyök. Katja jelenleg 2,65, Vladim pedig 2,85 kilogramm súlyú, de a hím mostani testsúlyát ivarérett korában akár meg is százszorozhatja – tette hozzá a sajtóreferens. A vizsgálatokról készült videofelvétel az állatpark honlapján, a www.sostozoo.hu oldalon tekinthető meg.

Az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében itt élő szibériai tigrispár tagjai igen termékenyek, ez volt a harmadik közös almuk. A pár nőstény tagja, Pamír különösen kedves a park gondozóinak és a szakembereinek, mivel itt született 2005-ben. Pamír most is igen gondoskodó, féltve vigyázza csemetéit.

Révészné Petró Zsuzsa megjegyezte, hogy a tigrisek nem házi kedvencek, hanem vadállatok, az egészséges fejlődésükhöz nélkülözhetetlen a nyugodt környezet, ezért a kölyköket nem lehet simogatni. Ettől függetlenül a közönség természetesen bármikor megtekintheti őket a szibériaitigris-kifutó egyik elkülönített részén.

A szibériai tigris a ma élő hat tigris alfaj közül a legnagyobb termetű – az ivarérett hímek akár 300 kilogrammosak is lehetnek – , ezzel a legnagyobb nagymacska a világon. A faj eredeti élőhelye Kelet-Szibéria, Korea és Mandzsúria volt, manapság azonban számuk és elterjedési területük tragikusan lecsökkent, csak az Amur és az Usszuri folyók vidékén él alig négyszáz egyed.

Megritkulásuk legfőbb okai a rájuk, illetve főbb táplálékállataikra, a szarvasokra és vaddisznókra irányuló (orv)vadászat, valamint a természetes élőhelyek pusztulása.

– MTI –
hirdetés