Bencs villa: A megyeszékhely felújított gyöngyszeme

Akt.:
Bencs villa: A megyeszékhely felújított gyöngyszeme
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Annak, aki a Sóstói úton jár, biztosan nem kerüli el a figyelmét az impozáns Bencs villa, amely 1927 óta a város egyik ékessége.

A telket Bencs László vásárolta, a villát fia, Bencs Kálmán építtette polgármesteri időszakának derekán. Az építkezést banki kölcsönből
finanszírozták, így amikor a Bencs család anyagi biztonsága a gazdasági világválság és a polgármester halála miatt megrendült, a villa tulajdonjoga elveszett. A II. világháború után tüdőszanatóriumnak, majd óvodának adott otthont, később tanszálló és a város vendégháza lett. Szerdától pedig a régi fényében ragyogva a kultúra és a művészet színhelye, ahol történelmi kávézót, kiállítóteret és rendezvényhelyszínt alakítottak ki. Az ünnepélyes megnyitó különlegességét az adta, hogy a város és a megye prominens képviselői mellett részt vettek rajta Bencs Kálmán leszármazottai: unokája és dédunokája is, de a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila is elfogadta a meghívást. – Nagy büszkeség és megtiszteltetés, hogy a villát a jövőben a Móricz Zsigmond Színház üzemeltetheti – mondta köszöntőjében Kirják Róbert, a teátrum ügyvezető igazgatója. – A célunk nem lehet más, mint ami a napokban átadott Rózsakert Szabadtéri Színpad esetében: a legmagasabb minőséget nyújtani az ide érkezőknek. Az épületet programokkal kell megtölteni: havonta 3–4 irodalmi és zenés estet tervezünk, de lesznek beszélgetések, két-háromhavi forgásban pedig időszaki kiállításokat láthatnak az érdeklődők – mondta Kirják Róbert, aki számára nem csak szakmailag fontos a villa üzemeltetése. – Bencs Kálmán fia a nagymamám testvérét vette feleségül, gyerekkoromban sokat találkozhattam a család tagjaival, így a személyes érintettség révén is kötelességemnek érzem a lehető legjobban ellátni ezt a feladatot – tette hozzá.

– A városvezetés 2013-ban döntötte el, hogy nem hagyjuk leromlani a város műemlék épületeit, amelyek főként a XIX. század utolsó és a XX. száza első harmadában épültek – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, hozzátéve: ebbe a sorba illeszkedik a Bencs villa is, a felújítások száma pedig már meghaladta a harmincat. – Kevés olyan szimbolikus épülete van Nyíregyházának, mint a villa: az a szellemiség és polgári értékrend, amit közvetít, ma is irányadó, példamutató és inspiráló. A Trianon sújtotta Magyarországon, az óriási nehézségek ellenére Bencs Kálmán, aki 1918–1934 között volt polgármester, a modern városok sorába emelte Nyíregyházát, amely a vezetése alatt rengeteget fejlődött. Az épület nagyon élénk kulturális és szellemi élet színhelye volt, és azért bíztuk meg az üzemeltetéssel a Móricz Zsigmond Színházat, hogy a villát ismét áthassa a képzőművészet, az irodalom, a zene. Bízom benne, hogy a városlakók szeretni fogják a megújult épületet, és szívesen járnak majd a programjaira – mondta a polgármester.

Bencs Kálmán unokája – aki ugyanezt a nevet viseli – megköszönte, hogy a város fontosnak tartotta a villa felújítását. – Fantasztikus munkát végeztek a szakemberek, nagy öröm itt állni e falak között. Fontos, hogy ez a ház méltó legyen az elődeink nevéhez, mint ahogy én is úgy próbálom élni az életemet, hogy ne hozzak szégyent a Bencs névre – mondta Bencs Kálmán.

A megnyitó után Tarczy Gyula, a Nyíregyházi Televízió főszerkesztője Bencs Kálmánnal, Balla Gáborral és Vidnyánszky Attilával beszélgetett, majd Tóth Auguszta és Bakos Kis Gábor, a Nemzeti Színház művészei léptek színpadra.

KM


A 287 millió forintból megvalósult beruházás célja olyan turisztikai attrakció létrehozása volt, amely színesíti a város kulturális programkínálatát, új élményelemekkel gazdagítva, és hosszabb üdülésre ösztönözve ezzel a megyeszékhelyünkre látogató turistákat. Az épület külső megjelenésében megőrizte az eredeti formáját, belső tereiben korabeli enteriőrök váltakoznak az új igényeket kielégítő korszerű anyagokkal, technikákkal. Az épület otthont ad majd kiállításoknak, irodalmi esteknek, és kamaraszínházi előadások helyszínéül szolgálhat. A földszinten egy hatvan fős rendezvényterem és egy történelmi kávéház kapott helyet, az emeleten egy korabeli bútorokkal berendezett dolgozószobát, egy szalont, egy női szobát és egy könyvtárt alakítottak ki – ezen helyiségek kiállításként funkcionálnak majd, a padlástérben pedig egy minden igényt kielégítő alkotóműhelyt alakítottak ki.
hirdetés