Benzin folyt a Dunába – a magyar szakértők szerint elpárolog, mire Magyraországra ér

A szlovák hatóságok szerint az elmúlt évek legnagyobb környezetszennyezése történt a Dunán, amikor több mint 15 ezer liter benzin ömlött a folyóba a pozsonyi kikötőnél.

A magyar hatóságok viszont azt állítják, hogy a szennyező anyag elpárolog, mire a Duna magyarországi szakaszára ér, így az a magyarokra nézve nem veszélyes.

A baleset szerdán történt: a 95-ös benzin egy osztrák speciális teherszállító hajóból folyt ki, miután egy ukrán vontatóról leszakadt uszály nekiütközött, és léket ütött rajta. Az RTL Klub Híradója úgy tudja, hogy az uszálynak magyar személyzete van, a baleset idején a vámpapírokra várt. Amikor a kapitány meglátta a feléjük sodródó uszályt, azonnal mindenkit leparancsolt a fedélzetről. Csak a szerencsén múlott, hogy az ütközés miatt nem robbant fel a benzin, amelyet egyébként Ausztriába szállítottak.

A balesetet okozó ukrán uszály 1700 tonna vasércet szállított, de a rakományból nem került a vízbe.

A vízügyi szakemberek szerint aggasztó, hogy a Dunán rendszeresek a kisebb-nagyobb szennyezések. Tavaly egy román hajó balesete miatt több mint 500 liter gázolaj folyt a vízbe, és a roncs még mindig a Dunában van.További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés