Benzinnel nehezített határátkelés

Vajon mindkét ország állampolgáraira vonatkozóan alkalmazzák-e a határállomásokon az új számítógépes rendszert, vagy csak az ukrán autósokra? – teszi fel a kérdést a Kárpáti Igaz Szó csütörtöki cikke.

Az ezzel kapcsolatos kérdésre Kupecz József, a területileg illetékes Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) Észak-alföldi Regionális Parancsnokságának szóvivője Sipos Jenő ezredes, a VPOP országos parancsnokságának szóvivőjének sajtóból is ismert hivatalos közleményével felelt. Hozzátette, hogy eddig több mint 50 utas akadt fenn a rostán, s a lebukott utasok állampolgárság szerinti megoszlása vegyes képet mutat, van köztük magyar, ukrán, sőt több szlovák állampolgár is.

Kupecz József a Kárpáti Igaz Szó-nak elmondta még, hogy az alapellenőrzés minden határon átlépő járműre vonatkozik. Tehát az alapadatokat (pl: km-óra állása, üzemanyag-mennyiség, jármű adatai, be-kilépés ideje) mindenkinek meg kell adnia. Szigorított ellenőrzésre csak azok számíthatnak, akik nem tudnak elszámolni kilépéskor a Magyarországra korábban vámmentesen behozott üzemanyaggal, hiszen vámmentesen bárki hozhat üzemanyagot, a gyárilag rendszeresített üzemanyagtartályban, viszont azt értékesítheti.

A VPOP illetékese kihangsúlyozta még, hogy aki nem rendszeresen jár – szavait idézve: igazi turista, rokon látogató –, tehát a határátlépések között megvan a megfelelő arány (megtett út, eltelt idő, üzemanyag-mennyiség, átlagfogyasztás), annak semmilyen várakozásra, szigorított ellenőrzésre, hosszabb ügyvitelre nem kell számítania. Állítása szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az új rendszer bevezetése különösebb várakozást nem generál, a forgalom ütemének és a határátkelőhelyek áteresztő képességének megfelelően folyamatos a forgalom.

Füge a határon

A fenti cikkel kapcsolatban Kőszeghy Elemér, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztője személyes tapasztalatokon alapuló megjegyzést fűzött, amit szó szerint idézünk:

„Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az új rendszer bevezetése várakozást nem generál – állítja Kupecz József. Nos, e sorok írója valószínűleg rossz időben lépte át Csap és Záhony között kedden az ukrán–magyar határt, mert homlokegyenest más tapasztalatokat szerzett. Tudniillik: igenis generál. Az eddig is meseszerűen lassú (többek szerint mesterségesen lassított) vámkezelés az eddiginél is lajhárabb tempóra váltott. A tételes – fúrólyukra is kiterjedő – vizsgálat eredményét, a cédulácskán feltüntetett adatokat ugyanis be kell vinni a számítógépbe. Ezt követően pedig, hiszen ez a rendszer lényege, össze kell vetni a korábbi adatokkal. Orwell 1984-e kutyafüle ehhez a mostani nyilvántartáshoz képest.

Ám ez még messze nem hab a tortán. A kilépő oldalon tudniillik még komolyabb várakozást generál az új módi. Míg ugyanis belépéskor megszoktuk (?!) a másfél-két, esetenként háromórás ácsorgást az Európai Unió kapujában, Magyarország elhagyása eddig többé-kevésbé akadálytalan volt. Most azonban az adatbevitel és -ellenőrzés miatt ez sem olyan egyszerű. Főleg akkor nem, ha a meglévő négy sáv helyett mindössze kettőre terelik (tegyem hozzá: eléggé sértő hangnemben) az amúgy is feltorlódott gépkocsisort.

Az új rendszer különböző kockázati szintre osztja az utasokat – olvasható a hivatalos közleményben. Erről azonban az utas – legyen akár kockázatos, akár kockázatmentes – mit sem tud. Ennek is, annak is órákig sorban kell állnia. Az előbbinek legalább van ideje izgulni, az utóbbinak pedig morfondírozni. Elgondolkodhat például azon, ha történetesen kárpátaljai magyar, hogy „anyaországa” kapujában egy meleg Istenhozott helyett miért fogadják eleve potenciális bűnözőként, csendes mosoly helyett álcázott fügével?”

– Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja –
hirdetés