Bepillantás a gólyák életébe

Gyűrűt kapnak a fiókák
Gyűrűt kapnak a fiókák
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Páratlan lehetőség: közelről is megismerkedhetünk a gólyafiókákkal.

A vakáció beköszöntének időszakában az Magyar Madártani Egyesület (MME) munkatársai évtizedek óta felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat. Ennek köszönhetően leshetünk be a madarak rejtélyes életébe, tudhatunk meg többet a vonulási és párválasztási szokásaikról, élőhelyválasztásuk és területhűségük okairól, követhetjük napi aktivitásukat. A nagytestű madarak jelölésének alapvető problémája a befoghatóság, ami a kifejlett egyedek esetében különösen nehéz, ezért a gólyákat még a fészekben gyűrűzik meg.

Néhány évvel ezelőtt a madarászoknak az az ötletük támadt, hogy a gólyagyűrű­zésekre meghívják az érdeklődőket is – így született meg a gólyaroadshow.

A fészkeket csak emelőkocsival lehet gyorsan és biztonságosan megközelíteni, ezért az MME-stábok könnyen felismerhetőek. A helyszíneken a kocsi felveszi a megfelelő pozíciót, majd a gyűrűző és segítője beszáll a kosárba, ami felemeli őket a fészekhez. Hogy az érdeklődők is személyes kontaktusba kerülhessenek a gólyákkal, egy-egy fiókát le is hoznak, így mindenki megcsodálhatja, megsimogathatja a madarakat.

Ahol biztonságosan megtehető, a vendégeket is felemelik, így egyedülálló lehetőséget kapnak, hogy belepillanthassanak egy gólyafészekbe.

KM


Megyei programok

Június 17-én, pénteken Csengersima lakosságának türelmét kérik, ugyanis 13 és 15 óra között az E.ON munkatársai kikapcsolják az áramot, hogy az MME Szatmár-Beregi Helyi Csoportja zavartalanul gyűrűzhessen. Az érdeklődők 13 órakor a csenger­simai polgármesteri hivatal előtt gyülekeznek, a részvétel díjtalan.

hirdetés