Bepillanthattak a kulisszák mögé

A színház varázslatos világával ismerkedtek a diákok az érzékenyítő program során
A színház varázslatos világával ismerkedtek a diákok az érzékenyítő program során - © Fotó: Bartha Krisztián
Mátészalka – A fiatalok beleszagolhattak a színházi világ atmoszférájába.

A színház és a színjátszás szeretete nagy hagyományokkal bír Mátészalkán: 1988-ban – Nyíregyháza után, a megyében másodikként – önálló színház épült a szatmári városban. Innentől kezdve professzionális játszóhelyen tudják a közönséget szórakoztatni és elgondolkodtatni az amatőr és hivatásos színtársulatok, s olyan élményhez juttatni a lakosságot, mely azelőtt csak keveseknek adatott meg.

bar2

Fények, maszkok, jelmezek

A színházi élet része számos rendezvény, mely bemutatkozási lehetőséget nyújt a társulatoknak és segít egy értő, színház- és kultúrabarát közönség kinevelésében és megtartásában Mátészalkán és térségében. Ahhoz, hogy a bemutatásra szánt darabok nyitott fülekre, szívekre és elmékre találjanak, fontosnak tartják, hogy igényt ébresszenek az felnövekvő generáció körében a kulturális események iránt, hiszen nagyon fontos, hogy ismerjék és szeressék ezt a különleges világot. Ennek érdekében nemrégiben szakmai napot szerveztek a Mátészalkai járás diákjai számára Ismerd és szeresd meg! Nézz a kulisszák mögé! címmel a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központban. A diákok megismerkedtek a színházépülettel, a kulisszák mögötti világgal, a jelmez- és kelléktárral, az öltözőkkel és a stúdióval, hang- és fénytechnikai bemutatót láthattak, hallhattak, színházi szokásokról, hagyományokról, legendákról beszélgettek, betekinthettek egy készülő előadás próbájába, dramatikus elemekkel fűszerezett vetélkedőn bizonyíthatták rátermettségüket. A kulturális központ igazgatója, Buzogány Béla színművész a maszkolás alapjaiba is bevezette a diákokat, akik szituációs játékokat játszhattak és egy rögtönzött hangképzésórán is részt vehettek.

bar3

A rendezvényen a színház mellé a képzőművészet is bekukucskált, hiszen a Gondolat Kamaraszínház Éljen az ifjú pár című előadásának Czine Árpád által végigfotózott próbafolyamatáról készült, Olvasópróba című kiállítását, a Talán Teátrum néhány évvel ezelőtt született Villon és a többiek című produkcióját dokumentáló képanyagát, valamint a színházi előcsarnokot díszítő Mátészalkai Színháztörténeti Emlékfalat is megtekinthették a lelkes fiatalok.

A nap zárásaként a Budapesti Pótszék Színház Székelységek című előadását láthatták, mely produkcióérzékeny vonalvezetéssel fejtegeti a székely ember lelkének viharait, derűs bugyrait, csavarintos észjárását, magyarságtudatát.

– Zsoldos Judit –
hirdetés