Berente: a kerítés is kolbászból?

Berente főtere
Berente főtere
Berente – Az ország egyik leggazdagabb településeként tartják számon a borsod megyei Berentét. Ahol ugyan nem járnak hatalmas és drága autóval a helyiek és nem is élnek kacsalábon forgó palotákban, mégis „milliomos település” néven illetik.  Berente története   

Ez az elnevezés találó is lehet, hiszen az önkormányzat valóban milliomos, amitől fogva helyi lakosnak is jó lenni. Ahogy ők fogalmazták meg: jól élnek, jobban, mint néhány éve.

Hogy miért? A település idei tervezett költségvetése 1,3 milliárd forint, ami a lakosok számára visszaosztva azt jelenti: közel egymillió forint jut minden lakosra (az összehasonlítás kedvéért Miskolc 2007-es éves költségvetése 68,4 milliárd forint, ez lakosonként 390 ezer forintot jelent). Ebből a pénzből a helyi lakosok kapnak ivóvíz támogatást havi négy köbméterig, szennyvíztámogatást havi öt köbméterig, a kábel alapcsomagjához ingyen jutnak, csakúgy mint az iskolakezdéshez szükséges könyv- és füzetcsomaghoz, és nem kell fizetni az óvodai és iskolai étkeztetésért sem. Ingyenes továbbá a szemétszállítás, de van fűtéstámogatás is, illetve visszatéríti az önkormányzat a vizitdíjat a lakosoknak, és 3 százalékos kedvezményt biztosít nekik a berentei boltban. Lehetőségük van lakásfelújítási céllal 1 millió forintos kamatmentes hitelhez jutni, amit havi 8 ezer forinttal törleszthetnek vissza 10 éven át. Legutóbb karácsony követően kapta fel a sajtó Berentét, ugyanis az ünnepek előtt minden lakos 10 ezer forintos vásárlási utalványt kapott ajándékképpen az önkormányzattól. Az érdeklődés sem maradt el a település iránt, sokan kereték a Berentére költözés lehetőségét, ami mint olyan ma nem lehetséges. Legalábbis csak kihalásos alapon. Ez a zsáktelepülések sajátossága, terjeszkedni nem tudnak, üres telkekkel ma már nem rendelkeznek – egy korábbi, a gyerekek létszámának növelése érdekében közművesített telket adtak ingyenesen az odaköltöző gyermekes, vagy gyermekeket vállaló pároknak. Juhász József polgármester arról számolt be kérdésünkre: ezek a körülmények felverték az ingatlanárakat. Maga az önkormányzat is többszörös áron juthatott legutóbb egy ingatlanhoz.

Sok a népszerűségből

Juhász József hangot adott annak is, mióta a sajtó felkapta a települést sok elferdített hír jelent meg róluk, miszerint Berentén még a kerítés is kolbászból van. De ennél is zavaróbbnak nevezte, hogy azt hiszik: fizetnek a hírverésért. Ráadásul az ő jólétük talán irritálja is az embereket – fogalmazta meg -, miközben arról kevesebb szó esik, hogy mi volt itt, mielőtt leváltak Kazincbarcikáról.

– Kevesen tudják, hogy a 99-es önálósodás után lett ravatalozónk, előtte háztól temettünk, hogy a főutat leszámítva nem voltak aszfaltútjaink csak földútjaink és nem volt rendes főterünk. Kazincbarcikához tartozásunk idején, 6-800 ezer forint volt az éves fejlesztési keretünk, plusz a fenntartási költségek. Most 1 milliárd forint feletti összegből gazdálkodunk, amiből 45 év lemaradását hoztuk be, 7 év alatt.

A lakosok mondják
– A régi időkhöz képest jól élünk – fogalmazta meg kérdésünkre Pivarnyik István, helyi lakos – olyannyira, hogy a gyerekeim, akik elköltöztek Kazincbarcikára, ma már visszajönnének Berentére. Mindez bizony szúrja néhány szomszédos település szemét, mondják is, hogy nekünk berenteieknek könnyű. De 45 évig nem volt az!
Elmesélte: akkor egy visszamaradott település volt Berente, aminek a területére megépült a BorsodChem, de annak hasznát nem élvezték, csak a kárát.
– Az elmúlt évek környezetvédelmi szabályozásoknak köszönhetően ma már tisztább a levegő, de előtte évtizedekig szívtuk be a BC levegőjét. Ezt nem irigyelte szerintem tőlünk senki – fogalmazta meg a nyugdíjas lakos.

 

 

Kapcsolódó anyagok:
hirdetés