Beszéd és írás

Arra szeretnénk biztatni az Olvasókat, hogy írják meg levélben vagy e-mailban: milyen hibás nyelvi formával találkoztak, s miben kérik a mi segítségünket! A magyar helyesírás szabályai [.doc – 332KB]

Néma gyereknek az anyja se érti a szavát – tartja a mondás, arra utalva, hogy a helytelenül megfogalmazott mondat nem vezet eredményre. Annak ellenére így van ez, hogy a közlést nem csak a szó közvetíti. A beszédben sokat leolvashatunk az arcról, árulkodhatnak a gesztusok is.

Napjainkban azt tapasztaljuk, hogy egyre pongyolábban beszélünk és írunk. Ezt a helyzetet egyre jobban rontja a számos és számtalan televíziós csatorna, az időszaki lapok és a hirdetési újságok. A rossz beszéd, a hibás nyelvhasználat divat is lehet: a fiatalok nemzedéke így szeretné magát megkülönböztetni a felnőttektől.

Infobox
A véleményeket és javaslatokat
a következő címre várjuk: Kelet-Magyarország, 4400 Nyíregyháza, Dózsa György
u. 4-6. E-mail: nagyia@kelet.szon.hu.

“Jót s jól!” – írta Kazinczy Ferenc, arra utalva, hogy korszerű tartalmat csak korszerű nyelvi formában lehet és érdemes kifejezni. A Kelet-Magyarország ebben szeretne segíteni, amikor hétről-hétre bemutat egy-egy nyelvi jelenséget s ösztönöz a helyes megoldás elfogadására is.

Arra szeretnénk biztatni az Olvasókat, hogy írják meg levélben vagy e-mailban: milyen hibás nyelvi formával találkoztak, s miben kérik a mi segítségünket! Egyúttal vitára is kérjük őket, fogalmazzák meg gondolataikat anyanyelvünk állapotáról.

– Nagy István Attila –
hirdetés