Beszédes embertani maradványok

Dr. Hajdu Tamás izgalmas tárlatvezetéssel lepte meg az egybegyűlteket
Dr. Hajdu Tamás izgalmas tárlatvezetéssel lepte meg az egybegyűlteket - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Az előttünk járókról, azok fizikai, egészségi állapotáról árul el ismereteket a múzeum új kiállítási anyaga.

Még ki se hűlt a Jósa András Múzeumban a nagy sikerű, hamarjában lebontott Jégkorszak című kiállítás helye, máris megérkezett Nyíregyházára egy másik köz­érdeklődésre számot tartó, mégpedig ugyancsak a természettudományok tárgyköréből. Ezt, nevezetesen a Szóra bírt csontok címmel illetett vándorkiállítást nyitották meg pénteken ünnepélyesen, amelyről már most előrevetíthető, hogy széles körben válik majd népszerűvé, különösen az iskolások számára kínálva bőséges ismeretszerzési lehetőséget. De nézzük, mit is rejtett az elsőre talányos cím! Ahogy azt a megyei hatókörű múzeum igazgatója, dr. Rémiás Tibor is előrebocsátotta köszöntőjében, természetesen nem kell az elnevezést szó szerint értelmezni. Ez a tárlat is csöndes marad, akár a többi, ám most mégis olyan tárgyak, főleg csont- és koponyamaradványok érkeztek az épületbe nehéz ládákban, amelyek egy antropológus szakember kezében sok mindenről mesélni tudnak. A különleges anyagot dr. Hajdu Tamás egyetemi adjunktus, az ELTE TTK Biológiai Intézet Embertani Tanszékének munkatársa, a Magyar Biológiai Társaság főtitkára kísérte el, aki elöljáróban arra hívta fel a figyelmet, hogy a föld mélye embertani lelet­anyagban is rendkívül sok kincset rejt. Ezekből a kincsekből ezúttal a Magyar Természettudományi Múzeum hozott el jó néhány különlegeset, de hozzájuk hasonlókból a Jósa András Múzeum raktáraiban is rengeteget találni.

A föld mélye embertani lelet­anyagban is rendkívül sok kincset rejt.” dr. Hajdu Tamás

Arcot öltöttek

A rövid ünnepséget izgalmas tárlatvezetés követte, amely során Hajdu tanár úr bemutatta, mi mindenre jók a klasszikus embertani morfológiai vizsgálatok, hogyan nézünk ki mi emberek a lágy szövet alatt, és mi minden olvasható ki a csontokból. A tárlat egyik legizgalmasabb szegmense a három dimenziós arcrekonstrukciókat bemutató sarok volt. Láthattuk, feltételezhetően hogyan nézhettek ki az egykori híres történelmi személyiségek – Dobó István várkapitány, III. Béla király vagy mondjuk Janus Pannonius – a csontmorfológiai jegyek alapján. Persze volt miért elidőzni emellett is, amíg idáig eljutottunk. Mert aki képes szóra bírni a csontokat, a legtávolabbi múltba is visszaláthat.

– MJ –
hirdetés