„Beszélgessünk Európáról” a középiskolákban

A most induló programsorozat keretében száz középiskolában tartanak tanórát az Európai Unióról és Magyarország uniós tagságával járó következményekről.

A programsorozatot, amely része a „Beszélgessünk Európáról” elnevezésű társadalmi párbeszéd elősegítését szolgáló nemzeti akciótervnek, az „EU: belül tágasabb a középiskolákban” címmel rendezik meg. A középiskolai EU-kommunikációs program zárásaként 2006. május 9-én, az Európa-napon a megyeközpontokban működő Europe Direct irodák szerveznek kerekasztal-beszélgetést a fiatalokat érdeklő témákban. Az Oktatási Minisztérium Közoktatás-fejlesztési Főosztálya, a Miniszterelnöki Hivatal EU Komunikációs Főosztálya, a Europe Direct hálózat és a Mobilitás együttműködésével megvalósuló programsorozat célja, hogy felkeltse a középiskolás, elsősorban 11-12. évfolyamos diákok, azaz a 17-18 évesek érdeklődését az Európai Unió iránt.

A programban való részvételre 136 középfokú oktatási intézmény – gimnázium, szakközépiskola és szakképző intézmény – jelentkezett. Ezek közül egy szakmai bizottság választotta ki azt a száz középiskolát, amelyeknek végzős osztályaiban (átlagosan 3-4 osztályban) 2006. február vége és május eleje között EU-tanórát tartanak. Az órák tematikáját a diákságot leginkább érintő témákra – külföldi továbbtanulás, pályázatok, uniós információs források – építették fel a szervezők. A programsorozatot 2006. május 9-én kerekasztal-beszélgetések zárják, a Europe Direct irodák szervezésében  az adott megye középiskolás diákjainak részvételével.

A programsorozattal kapcsolatban további részletek, valamint az EU-tanórák gerincét képező számítógépes prezentáció az EUvonal telefonos és internetes lakossági tájékoztató szolgálat honlapjáról (www.euvonal.hu/eutanora ) lesz elérhető.
hirdetés