Beutaló hiányában fizetni kell a tüdőszűrésen

Beutaló hiányában fizetni kell
Beutaló hiányában fizetni kell
Nyíregyháza – Olvasónk keresett meg minket azzal a kérdéssel: valóban beutaló köteles-e a tüdőszűrő-vizsgálat?

Szabály szerint a tüdőgondozóba eddig is kellett beutaló az első jelentkezésnél, a visszarendeléshez már nem. A jelenlegi intézkedések szerint is a tüdőgyógyászat és a tüdőszűrés beutaló köteles – kezdte dr. Vinkler Ilona, pulmonológus főorvos.

Az évi szűrés megyénkben a járványügyi helyzet miatt 30 év felett kötelező, és bár az ennél fiatalabbakra nem jellemző a TBC, beutalóval ők is részt vehetnek tüdőszűrésen. A megye területén behívásos rendszer alapján történik a lakosság szűrése, amely behívás mindig személyre szóló.


A beutalás rendjérõl:
A kórház által
nyújtott szûrõvizsgálatokat – emlõszûrés,
tüdõszûrés – az alábbi módon
veheti igénybe a lakosság a hatályos jogszabályok
alapján:

1 – háziorvosi beutaló szükséges a vizsgálatok
végzéséhez, vagy
2 – az intézet vagy az ÁNTSZ által küldött
behívó.

Az elmúlt években a szűrésre behívott lakosságnak csupán a 45%-a jelent meg a vizsgálaton, pedig a TBC nem szűnt meg. Sajnos előző héten is három friss megbetegedés volt a megyénkben, akik szűrésen természetesen évek óta nem voltak – zárta a főorvosnő.

Beutaló, vagy behívó nélkül a vizsgálat 2500 forintba kerül.

Évente 71000 lakost kell vizsgálatra beidéznünk – így dr. Obbágy Veronika, a Megyei és Városi Tüdőszűrő Intézet vezető főorvosa. – Előfordulhat, hogy elmarad ez az idézés. Ennek oka lehet az, hogy a személy idézés nélkül részt vett tüdőszűrő vizsgálaton az elmúlt évben – ezt rendszerünkben látjuk –, így majd csak a legközelebbi esedékes idézést fogja megkapni.

Másik ok lehet az, hogy lakcímváltozás miatt nyilvántartásunkban az illető még nem szerepel új címén. A beidézett emberek szerencsés, ha abban az időpontban jönnek, melyre az idéző szól, de ha mégsem jelennek meg az adott időpontban, a vizsgálatot egy éven belül végezzük el. Más a helyzet a háziorvosi beutalóval: ennek felhasználására nincs határidő.

A tüdőszűrést a TBC kimutatására találták ki, azonban mellkasi egyéb röntgennel kimutatható elváltozás – például tüdőrák – is kimutatható vele. Emellett végzünk légzésfunkció szűrést is, mellyel az asztmát, illetve hörghurutot ki tudjuk szűrni – zárta dr. Obbágy Veronika.

– Vékony Katalin –
hirdetés