Bevetésre készen a Jégvirág

Dombrádnál ilyen vastag volt a jég kedden
Dombrádnál ilyen vastag volt a jég kedden - © Fotó: Pusztai Sándor
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A befagyott folyókon minden esetben tilos tartózkodni a Belügyminisztérium rendelete szerint.

– Folyóinkon részben állójég van megszakításokkal, illetve több szakasz teljesen be van fagyva. A jég vastagsága 2–14 cm, felületén itt-ott 3 cm hó található – tudtuk meg Bodnár Gáspártól, a Fetivízig igazgatójától.

A Tiszán az országhatár és Tiszaadony között parti jég, illetve 10–80 százalékos szélességben úszó jég van, melynek vastagsága 4–7 cm. Tiszaadony és Szabolcsveresmart között a folyó teljes szélességben befagyott, a jég vastagsága 3–6 cm. Szabolcsveresmart és Tiszatelek között a folyó ugyancsak teljes szélességben befagyott, a jég vastagsága 10 cm, felülete hómentes. Tiszatelek alatt Tokajig a folyó ugyancsak befagyott, illetve megszakításokkal állójég van, melynek vastagsága 10 cm.

A mellékfolyók is jegesek

A Szamoson parti jég és 60–80 százalékos szélességben úszó jég van, melynek vastagsága 6–8 cm. A Túron Túrricséig az állójég vastagsága mindössze 2–3 cm vastag, felülete hómentes. Túrricsétől a torkolatig a folyó befagyott, állójég borítja megszakításokkal, a torkolatnál viszont teljesen be van fagyva. A jég vastagsága 5–7 cm. A Kraszna teljes hazai szakaszát jég borítja, 6–7 cm. A Lónyay-főcsatorna a torkolatig teljes szélességben befagyott, illetve megszakításokkal állójég borítja, melynek vastagsága 5–14 cm.

Rajtra készek a jégtörők

– A jégviszonyokat folyóink teljes szakaszán összesen 47 gátőr kolléga naponta figyeli és jelenti – tette hozzá a szakember. – Ezeket az adatokat naponta értékeljük. Folyónkon jelen pillanatban nincs veszélyes jégjelenség: torlódott állójég, jégtorlasz, de szükség esetén napi két jégészlelést rendelünk el. Hajóink téli menedékhelyét Tokaj térségében, a Bodrog jobb partján alakítottuk ki. A hajók már tavaly december 15-e óta készenlétben állnak, ugyanis I. fokú jégvédekezési készültség van érvényben. A Jégvirág IV. jégtörőhajónk 3 fő szolgálata mellett a tiszai jégtörő flottával teljesít szolgálatot, és készen áll a jégtörési feladatok elvégzésére.
– A Belügyminisztérium rendelete szerint a folyók befagyott jegén minden esetben tilos tartózkodni. A jégréteg nem biztonságos, azon tartózkodni még a teljesen beállt szakaszokon is életveszélyes! – intett óvatosságra Bodnár Gáspár.

KM-GYL

Címkék: , ,hirdetés