Bilincsben Barabás Zoltán

Barabás Zoltán
Barabás Zoltán
Debrecen – Nem mindennapi „élménnyel” gazdagodott hétvégén Barabás Zoltán, közismert debreceni vállalkozó. Az üzletember, aki több éttermet is üzemeltet a cívisvárosban, köztük a Főnix Csarnokban lévő vendéglátóhelyeket is, a Teremlabdarúgó Bajnokságon került összetűzésbe a rend őreivel, ami miatt előállították a rendőrségen.

– Tudtam, hogy nem lesz egyszerű „menet” a számunkra a teremfoci, éppen ezért igazán felkészülten, jogászokkal egyeztetve érkeztem a helyszínre – mesélte már a szabadonbocsátását követően a Naplónak Barabás Zoltán, aki feltárta a történet előzményeit is.

A rendezvény előtt a rendőrség arról értesített bennünket, hogy megtiltotta mindenféle szeszesital árusítását a Főnixben, hivatkozva arra, hogy sporteseményen, illetve annak 100 méteres hatókörében nem lehet alkoholt forgalmazni. Több ok miatt sem értettem a tiltást, ugyanis a Főnix nem sport-, hanem rendezvénycsarnok, illetve korábban a jégkorong világbajnokság során már engedéllyel árultunk alkoholt a Főnixben, ráadásul ugyanezen rendezvény, a Teremlabdarúgó Bajnokság selejtezőjén, Zalaegerszegen és Miskolcon is forgalmaztak szeszesitalt. A teremfocit megelőzően volt egy biztonsági bejárás, amin a rendőrség embere adott egy ötletet, miszerint félliteres ásványvíz vásárlása esetén adjunk sört ajándékba, így nem forgalmazunk alkoholt; megjegyzem, csakis a habzó nedű árusításán gondolkoztunk, rövid italokat egyáltalán nem akartunk forgalmazni.

Mi alapján döntenek?


Legfeljebb ötvenezer
Szombat délelőtt valóban előállítottuk Barabás Zoltánt, mivel felszólításunk ellenére sem hagyott fel az alkoholárusítással – tudta meg a Napló vasárnap Juhászné Kiss Katalintól, a debreceni rendőrkapitányság hivatalvezetőjétől.
A százados elmondta: a vonatkozó jogszabály alapján tilos szeszesitalt árusítani sportlétesítményben a bajnoki, a kupa, valamint a nemzetközi mérkőzések kezdése előtt egy órával a mérkőzés befejezését követő egy óráig.
– Barabás úr esetében a szabálysértési eljárásra az önkormányzat jogosult és legfeljebb ötvenezer forint pénzbírsággal sújtható – közölte a hivatalvezető. Az ökölvívó versenyen azért nem voltak jelen rendőrök, mert nem minősült kiemelt biztonsági kockázatú eseménynek. Ettől függetlenül közel két órával a kezdés előtt – bejelentés hatására – figyelmeztették a helyi büfést a szabályok betartására.

Az elhatározást tettek követték, még maga Barabás Zoltán is beállt sört csapolni a pultba. – Amint az várható volt, amikor megkezdtük a sörök kiadását, a rendőrség emberei megjelentek a pultnál és kérték, fejezzem be a csapolást. Hivatkoztam a jogszabályokra – amiket előzetesen az ügyvédekkel is megnézettem –, hogy nem sértettünk jogot, hiszen nem árultuk, csak ajándékba adtuk a sört, ezért folytattam a csapolást. Mivel újabb felszólítás után sem hagytam, ezért a rendőrök megbilincseltek és előállítottak. A kihallgatás után nem kívántam tanúvallomást tenni, ezt követően pedig kiengedtek. Miután visszaérkeztem a helyszínre, a sör forgalmazását beszüntettük – elevenítette fel a történteket az étterem tulajdonos, aki hozzátette, a rendőrség emberei végig korrektek voltak vele szemben.

– Azért csináltam végig ezt az egészet, mert tiszta vizet akarok önteni a pohárba. Nem értem, mi alapján döntenek arról, melyik eseményen lehet árusítani alkoholt és melyiken nem, hiszen például a Főnix szomszédságában lévő Hódos Imre-sportcsarnokban, ahol nemzetközi ökölvívó versenyt rendeztek, nem tiltották meg a sör forgalmazását.

Barabás Zoltán ügyével kapcsolatban a szabálysértési hatóság jár el.

  • Bronzérmes lett a DVSC-TEVA a teremtornán  • hirdetés