Bioetanol üzemet létesítenének Kabán

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egy kedvezményes hitel formájában bioetanol üzem nyitását támogatná Kabán, ha végül mégis bezárják a cukorgyárat, és annak területét magyar befektető vásárolja meg.

Konkrét tervek egyelőre nincsenek, mivel a cukorgyár sorsa még nem dőlt el – tudta meg a Független Hírügynökség a tárca sajtóosztályától.

A kabai cukorgyárat az Európai Unió cukortermelés kvótájának csökkentése miatt kell valószínűleg bezárni. Matthew Trilling, a tulajdonos Eastern Sugar Csoport vezérigazgatója keddi nyilatkozatában azt írja: az EU-nak nincs többé szüksége a kabaihoz hasonló cukorgyárakra.

A cégcsoportnak jelenleg Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon összesen 5 gyára van, ezekben összesen nyolcszázan dolgoznak. A vezérigazgató az Európai Unió árcsökkentései és az EU cukortermelési kvótájának leszorítása miatt nem lát gazdasági perspektívát kelet-európai gyárai számára – olvasható a közleményben.

Az Európai Bizottság javaslata a cukor felvásárlási árának csökkentésére július 1-én lépett életbe, miután Ausztrália, Brazília és Thaiföld a Világkereskedelmi Szervezet szabályainak felrúgása miatt pert nyert az EU-val szemben.

Ezek az országok azt sérelmezték, hogy az Európai Unió a cukorexport támogatásával tartja fenn az Unión belüli magas cukorárakat. Ennek eredményeként az EU a szabályozási reform keretében rendelte el a cukor termelési kvóta több mint 4 millió tonnával való csökkentését, kompenzáció kifizetését a cukorgyártók, cukorrépa-termelők és mezőgazdasági szolgáltatók számára.

Kabán megkezdték a tárgyalásokat dolgozóikkal, a beszállítókkal és a többi üzleti partnerrel azért, hogy megtalálják mindenki számára a lehető legelőnyösebb megoldást. Egyelőre tehát nem tudni, mi lesz a cukorgyár dolgozóival.
hirdetés