Bioetanollal gazdaságosabb

Bioetanollal gazdaságosabb
Mióta a benzinárak az egekbe szöktek, azóta egyre többen látják a fantáziát a jövő energiaforrásában, az E85 bioetanolban. Persze nincs nagy csoda, az alkohol régi barátunk.

 O+ benzinkút

Nyíregyháza, Lujza u. 9
Tel.: 30 867 7244

Nyitvatartás: 0-24 h-ig

E85             245 Ft
Diesel         317,9 Ft
Benzin 95    331,9 Ft
Autógáz: hamarosan
Autópálya matrica
Telefonfeltöltés
Diszkont árak

Magyarországon a  hazai autózás az 1930-as években is alkohollal indult. A motalko nevű benzin-alkohol 1:4 arányu keverékből álló  üzemanyag 1927-1942 között volt forgalomban nálunk, majd hosszú szünet után 2007 nyarán tért vissza ismét az alkohol, mint hajtóanyag. Braziliában, ami alkoholos autózás mekkájának számít, már évtizedek óta használják kisebb- nagyobb átalakításokkal, de pl. Svédországban kormányrendelet írja elő, hogy minden benzinkúton kötelező E85 bioetanol  forgalmazása. Mi még ettől messze járunk, de már Magyarországon is több, mint 300 benzinkúton forgalmazzák és ezek száma napról napra nő.

A legnagyobb forgalmazók a magántulajdonban lévő un. fehér töltőállomások, de tudunk tankolni az Oil, az Avia kútakon, illetve eben az  évben csatlakozott az Agip kúthálózat is. Szabolcs megyében valamivel több, mint húsz benzinkúton tudunk E85 bioetanolt tankolni, ezért nyugodtan kijelenthetjük, hogy megyénk elég lefedettséggel rendelkezik ahhoz, hogy akár 30 km távolságon belül is tudjunk tankolni e85-öt.

Az E85 bioetanol  bármely benzinüzemű (ottó) motorban használható. A benzintől eltérő alkalmazás technikai tulajdonságai miatt azonban az üzemeltetés során két fontos dologra kell figyelni.

1– Az etanol nagy párolgás hője és alacsony gőznyomása miatt + 10 C foknál  kisebb környezeti  hőmérsékleten nem képez robbanóképes (levegő/ üzemanyag)  keveréket-azaz hidegindítási problémák léphetnek fel.

2– A benzinnél kisebb energia tartalma és belső oxigén forrása révén esetenként nagyobb dúsítás ( üzemanyag/levegő arány) szükséges.

E85 bioetanollal   üzemeltethető gépkocsik 

– Hagyományos, átalakítatlan gépjárművek: piaci információk alapján gépjárműtipustól függően 30-70 %  illetve 50-50%  E85/ benzin arány a legáltalánosabb.

A felhasználók tapasztalata és visszajelzése alapján megállapítható, hogy bizonyos típusok nyári időszakban 50 %  feletti E85 tartalommal is problémamentesen üzemelnek.

Tiszta E85 üzemhez mindenképpen javasoljuk adapter beszerelését.

Etanolos átalakítóval felszerelt járművek:

Egyes szervízekben beszerelhetők elektronikus adapterek, amellyel tisztán E85 bioetanollal  is autózhatunk. Ezek az adapterek a lambda-szonda jele  vagy előre programozott értékek alapján megnöveli az injektorok nyitvatartási idejét, ezzel elérve a szükséges dúsítást. Hidegindítási programmal is rendelkeznek.

 Ilyen átalakítókkal /30000-60000 Ft-ért/ szinte bármelyik benzinüzemű jármű átalakítható úgy, hogy mind E85 bioetanollal mind pedig benzinnel üzemeltethető legyen.

Magyarországon az E85 green power márka nevű üzemanyagot egyedülállóan a Hungrana kft gyártja. A cég jelentős tőkebefektetéssel közép Európában egyedülálló módon uttörő munkát vállalt abban, hogy kiváló minőségű, nagy oktánszámú, jó motorikus tulajdonságokkal rendelkező magas bioetanol tartalmú környezetbarát E85 üzemanyagot hozzáférhetővé tegye a magyar gépjárműtulajdonosok számára. A cég a közép európai térségben elsőként kezdte meg a magyar szabvány CWA 15293(gépjármű-hajtóanyagok etanol-E85 követelmények és vizsgálati módszerek) szabványnak minden vonatkozásában megfelelő minőségű green power E85 márkanévvel ellátott üzemanyag forgalmazását.

Mi is a biotanol?

- Növényi alapanyagból előállított,víztelenített alkohol. Bioetanol előállításakor keményítőtartalmú növényi alapanyagból ( kukorica, árpa, búza, stb.) először cukrot, utána alkoholt állítanak elő erjesztéssel majd lepárlással.

Mi is az E85?

- Az E85 üzemanyag 85 százalékban bioetanolból, 15 %-ban benzinből illetve egyéb adalékokból /többek között korroziógátlóból/ tevődik össze.

- Tévhit, aki azt hiszi, hogy a 85 szám az üzemanyag oktánszámát jelzi, mint a feniek alapján is kiderül, hogy  ez a bioetanol százalékára utal.

Tüzelőanyag hőértéke valamivel alacsonyabb, mint a benziné, viszont az oktánszáma jóval meghaladja azét: 105

Az E85 bioetanol előnyei:

1- Olcsóbb, mint a benzin  / kb. 100-Ft-tal /

Az EU támogatja a megújuló energiaforrások alkalmazását, így jóval kevesebb jövedéki adót tartalmaz az üzemanyag ára, mert a magyar állam szabványosította az E85 üzemanyagot és jogerőre emelte azon törvényt, amely szabályozza, hogy az E85 üzemanyag 85% bioetanol része nem jövedéki adó köteles.

2- Magasabb oktánszámú, mint a legjobb benzin

Az E85 bioetanol 105-ös oktánszámú üzemanyag, így használatával autónk motorja nagyobb hatékonysággal tud üzemelni.

3- Környezetbarát!

Természetes hulladékból nyerhető megújuló üzemanyag.  Az etanol elégetésekor ugyanannyi  CO2 szabadul fel, mint amennyit a növény azt megelőzően megkötött, így nem járul hozzá az üvegházhatás megerősödéséhez.

4- Tisztítja az üzemanyagrendszert

Az E85 üzemanyag alkoholtartalma miatt jobb oldószer, mint a normál benzin, ezért használatával az üzemanyagrendszer kitisztul, az injektorok élettartama növekszik, fogyasztása csökken és a jármű teljesítménye nő.

 Az E85 tisztítóhatása miatt az etanol üzemreváltáskor érdemes az első 1000 km megtétele után lecserélni az üzemanyagszűrőt, amely a sok felszabaduló szennyeződés következtében eltömítődhet.

Előfordul hogy az E85 használatával ( tisztítás, oktánszám növelés, ) nem történik fogyasztás növekedés sőt ügyfeleink fogyasztás csökkenésről is beszámoltak.

Előnyként említik azt is, hogy  a bioetanol nyersanyagát ásványkincsekben szegény , mezőgazdasági területeken is elő lehet állítani, így a kőolajban szegény országok pl. Magyarország importfüggősége csökkenthető, valamint a helyi munkaerő is nagyobb mértékben foglalkoztatható.

Az E85 bietanol hátrányai

Az etanol fajlagos energiája alacsonyabb, mint a benziné.

Mivel az etanol fűtőértéke alacsonyabb, mint a benziné így azonos teljesítmény eléréséhez, üzembiztos motorjáráshoz és minden egyéb etanol által nyújtott előnyhöz nagyobb mennyíségű E85 adagolása szükséges, mint benzin esetében.

Ezért szükséges az etanol átalakítók használata, amelyek az üzemanyag-levegő keverék arányát változtatja meg.

Átalakító hiányában számolni kell hidegindítás nehézségekkel, mert az alkohol már 15 fok alatt nehezen porlasztható.

Tévhit: az etanol tönkreteszi a gumialkatrészeket, tömítéseket?

Bár az E85 agresszívabb anyag, mint a benzin, ennek ellenére a gumialkatrészek, tömítések élettartalma csak minimálisan csökkenhet. Problémák általában nagyon használt, repedezett gumialkatrészek esetében jelentkezhetnek.

Etanol üzemre való átalakítás előtt  javasolt az üzemanyagrendszer gumicsöveit, tömítéseit leellenőrizni, szükség esetén cserélni.

Társadalmi hatások:

Szeretnénk eloszlatni azt a téves nézetet, hogy a bioetanol gyártás emeli az élelmiszerek árait vagy erdőirtásokat okozna. Magyarországon a gabonafélék zöme exportra kerül.

A bioetanol gyártás megjelenésével nem nőtt a gabonával vetett földek mennyisége és nem írtottak ki erdőket a szántóföldek növelése érdekében. Jellemző tendencia országunkban, hogy az erdősített területek növekednek. A gabonapiaci árak pedig nem változtak a bioetanol gyártás megjelenésével.

Persze környezetvédelem ide környezetvédelem oda egyetlen dolog tudja a megszokásokból kizökkenteni az autósokat, ez pedig a spórolás.

A jelenlegi magas benzinárak mellett a helyenként közel 100 Ft-al olcsóbb üzemanyaggal már érdemes számolni.
hirdetés