Biovinyó

Biovinyó
© Illusztráció: Getty Images
Lázasan készülnek a küszöbön álló szóbeli érettségire a végzős középiskolások. (Tisztelet a kivételnek.) A tudnivalókat legszívesebben egy mikro sd-kártyáról másolnák át „biovincseszterükre” pár másodperc alatt, a technika azonban (még) nem tart itt. Palicz István jegyzete.


Emlékszem, én heteken át magoltam a töri-, fizika-, irodalom- és nyelvtantételeket. Hogy megtörjem a monotonitást, s kiszabaduljak a kényszer diktálta szobafogságból, (agy)frissítő sétákat tettem a jósavárosi paneldzsungel szívében. Tereken és játszótereken bandukolva, üldögélve mondtam fel magamnak a tanultakat, több-kevesebb sikerrel. Így visszagondolva, érdekes látványt nyújthattam magában beszélő, önmagát dicsérő-korholó őrültként…

A tudás mellett azért némi szerencse is kellett ahhoz, hogy jól sikerüljenek a vizsgák. Az érettségi bizonyítványt egyébként – ha más-más „beltartalommal” is – valamennyien első körben megkaptuk az osztályból. Még azok is, akiknek a felkészülési időszak (is) kizárólag a bulizásról, semmittevésről szólt. Máig sem tudom, hogy a szívből jövő jóindulat vagy a „tudod, ki fog veled a pótvizsgán is bajlódni, hülye gyerek” hallgatólagos önkímélete vezette-e a tanáraink tollát, amikor egy-egy esetben görbültek a jegyek.

Palicz István

Címkék: ,hirdetés