Birkózó olimpiai selejtező – A nők sikerrel kezdtek, Kiss kiesett

Szófia, 2012. április 22., vasárnap (MTI) – A kötöttfogásúak 96 kilós súlycsoportjában Kiss Balázs első meccsén kikapott, s kiesett, míg a nőknél Dénes Mercédesz (48) és Godó Kitti (72) is sikerrel kezdett vasárnap a birkózók Szófiában zajló olimpiai selejtezőjén, melynek vasárnapi zárónapján két kötöttfogású és a négy női súlycsoport küzdelmeit bonyolítják le.

Kissnek, a magyar birkózósport legutóbbi, 2009-es világbajnokának, aki tavaly doppingeltiltásából tért vissza, balszerencséje volt a sorsolásnál, mert nem elég, hogy már a nyolcaddöntőbe jutásért szőnyegre kellett lépnie rögtön az első párban, amellett az általa egyik legtehetségesebbnek tartott, 20 éves norvég Marthin Hamlet Nielsennel nézett farkasszemet.

Az első menetben hiába mozgatta ellenfelét a magyar, nem sikerült pontot szereznie, így kékmezesként ő térdelt le először, a tavaly Eb-5. északi riválisa pedig az utolsó másodpercekben billentéssel nyerte az első két percet (0-1). A folytatásban sem volt értékelhető akció az álló küzdelemben, s amikor Nielsen ment parterhelyzetbe, Kiss nem tudott mit kezdeni vele, sőt a norvég kiszabadult, így ő jutott tovább (0-1).

Szintén az első párban a 18 éves Dénes Mercédesz kiválóan mutatkozott be a nyolcaddöntőben a 2009-ben junior Eb-t nyert, szlovák Lenka Matejová ellen. A magyar birkózó az első menetet egy kitolással (1-0), a másodikat pedig egy mögékerüléssel nyerte meg (1-0). Neki még két mérkőzést kell nyernie, hogy kvótát szerezzen, a legjobb nyolc között az ötszörös Eb-ezüstérmes román Estera Dobre vár rá.

Godó Kitti a román Elena Mudraggal találkozott, s az első menet meddő tusakodása után neki kedvezett a sorsolás, így ellenfele lábát megfogva pillanatok alatt eldöntötte őt (1-0). A folytatásban már állásból is sikerült eredményes akciót indítania: hátára döntötte ellenfelét, majd két vállát leszorítva tusgyőzelmet aratott. Godó negyeddöntős ellenfele az azeri Dina Ivanova lesz.

Az 55 kilós Barka Emese csak később kezdi meg a küzdelmet, neki is három meccset kell nyernie a londoni indulási jog kivívásához.

Kiss kiesése azt jelentette, hogy a kötöttfogásúaknak Szófiában nem sikerült növelniük londoni kvótájuk számát: a tavalyi, isztambuli világbajnokságon már biztosította részvételét Módos Péter (55 kg) és Deák Bárdos Mihály (120). Rajtuk kívül még két birkózó harcolta ki az indulási jogot: a nőknél Sastin Marianna (63) vb-ezüstérmével, a szabadfogásúaknál pedig Ligeti Dániel (120) szombati győzelmével.

Szófiában minden súlycsoportban csak a döntősök jutnak olimpiai kvótához, azaz aki vereséget szenvedett a fináléba vezető úton, még két lehetőségük maradt, hogy megváltsák londoni repülőjegyüket: a jövő hét végi kínai, és a két hét múlva esedékes helsinki kvalifikációs verseny.
hirdetés