Birkózó olimpiai selejtező – Barka és Dénes is búcsúzott

Szófia, 2012. április 22., vasárnap (MTI) – A 48 kilós Dénes Mercédesz a negyed-, az 55 kg-os Barka Emese a nyolcaddöntőben búcsúzott vasárnap a birkózók Szófiában zajló olimpiai selejtezőjén, melynek zárónapján két kötöttfogású és a négy női súlycsoport küzdelmeit bonyolítják le.

Barka a tavaly junior Eb-t nyert finn Petra Olli ellen kezdett a nyolcaddöntőben, s az első menetben riválisa egy mögé kerüléssel szerzett vezetést. Ezt követően Barka hiába űzte-hajtotta ellenfelét, az északi birkózó bontotta a fogásait és szerelte a próbálkozásait (0-1). A folytatásban egy földharcból ismét Barka jött ki rosszul, s utána hiába tett meg mindent az egyenlítésért, nem tudott ellenfele mögé kerülni, így kiesett (0-1).

A legkisebbeknél a 18 éves Dénes Mercédesz sem tudott túljutni az ötszörös Eb-ezüstérmes román Estera Dobrén a legjobb nyolc között. Rutinos riválisa egyszer kitolta a szőnyegről, egyszer pedig ledöntötte a lábáról (0-2), majd a második menetben földharcból szintén ő tudott ellenfele fölé kerekedni (0-1).

A kötöttfogású 96 kilós Kiss Balázs már korábban kiesett, így csak a 72 kilós Godó Kitti maradt versenyben: neki még két mérkőzést kell nyernie a kvótáért, a negyeddöntőben az azeri Dina Ivanova lesz az ellenfele.

Szófiában minden súlycsoportban csak a döntősök jutnak olimpiai kvótához, azaz aki vereséget szenvedett a fináléba vezető úton, azoknak még két lehetőségük maradt, hogy megváltsák londoni repülőjegyüket: a jövő hétvégi kínai és a két hét múlva esedékes helsinki kvalifikációs verseny.

A magyar birkózósportnak eddig négy indulási joga van: a kötöttfogásúaknál Módos Péter (55) és Deák Bárdos Mihály (120), továbbá a nőknél Sastin Marianna (63) a tavalyi, isztambuli világbajnokságon, míg a szabadfogásúaknál Ligeti Dániel (120) szombati győzelmével biztosította részvételét.
hirdetés